Examene

Cum pot fi echivalate studiile preuniversitare de cetatenii romani si de cei ai tarilor membre UE

Ministerul Educatiei a stabilit cum pot fi echivalate studiile preuniversitare de cetatenii romani si de cei ai tarilor membre UE printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Studiile preuniversitare facute in strainatate, sau la scolile straine de pe teritoriul romanesc, pot fi echivalate de cetatenii romani prin depunerea unui dosar la inspectoratul scolar, care trebuie sa faca evaluarea in 30 de zile lucratoare.

In ordinul publicat joi in Monitorul Oficial se arata ca echivalarea studiilor poate fi facuta de cetatenii romani, cei ai statelor membre ale Uniunii Europene, Statului Economic European si din Elvetia, precum si de cetateni care au obtinut o forma de protectie pe teritoriul Romaniei.

Pot fi echivalate studiile preuniversitare facute la o unitate de invatamant din strainatate sau o unitate care furnizeaza pe teritoriul Romaniei activitati de invatamant corespunzatoare sistemului educational din alta tara, precum Scoala Britanica, Scoala Americana sau Liceul Francez.

Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii trebuie sa contina o cerere, foile matricole eliberate de scoala din strainatate sau scoala straina din Romania, foaie matricola pentru clasele promovate in Romania (daca este cazul) si copie dupa documentul de identificare al elevului.

Dosarul se depune la inspectoratul scolar judetean sau al municipiului Bucuresti sau la unitatea de invatamant in care elevul participa la cursuri in calitate de audient si care va transmite documentele la inspectorat.

Termenul de evaluare este de 30 de zile lucratoare de la data depunerii dosarului complet. Pentru evaluarea dosarului, nu se percepe vreo taxa.

Echivalarea se realizeaza automat fara sustinerea de masuri compensatorii, pentru toate clasele promovate la scoala din strainatate sau scoala straina din Romania. La cererea parintilor sau a tutorilor legali, inscrierea la scoala romaneasca se poate face intr-o clasa inferioara ultimei clase absolvite in strainatate sau la scoala straina.

Atestatul de echivalare emis este valabil pentru inscrierea in orice unitate de invatamant preuniversitar din tara si la incadrarea in munca, mai prevede actul normativ.

Stiri pe aceeasi tema

Fiecare Copil in Gradinita, un proiect pilotat de OvidiuRo, a devenit lege

Cristiana Petrariu Bota

Topul celor mai inovative universitati din lume. Singurele universitati europene care reusesc sa sparga dominatia SUA din top 10 sunt din Belgia si Marea Britanie

Ioana Badulescu

Tudorel Toader, validat de Ministerul Educatiei ca rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult