Cum sa-ti construiesti o pensiune cu fonduri europene nerambursabile. Pasi de urmat pentru infiintarea unei pensiuni agro-turistice
Economie

Cum sa-ti construiesti o pensiune cu fonduri europene nerambursabile. Pasi de urmat pentru infiintarea unei pensiuni agro-turistice

Cei care doresc sa inceapa o afacere pot obtine fonduri europene nerambursabile. ​Pensiunile agro-turistice pot fi idei de afaceri profitabile pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, mai ales intr-o tara ca Romania, care beneficiaza de atractii turistice inca nevalorificate. De retinut ca romanii au in 2016 un avantaj in plus: micile afaceri romanesti vor putea sa profite de fondurile europene pentru agro-turism.

StartupCafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va prezinta o noua idee de afaceri care poate fi aplicata si de anreprenorii care nu dispun de resurse mari.

Ovidiu Petra, de la societatea de consultata in accesarea fondurilor europene TDP Partners, membru ACRAFE, a pregatit un articol-tutorial pentru cititorii StartupCafe care se gandesc la o afacere in agro-turism.

Infiintare pensiune agro-turistica

​Una dintre oportunitatile de a obtine finantare cu fonduri europene in mediul rural este infiintarea unei pensiuni agro-turistice, prin Submasura 6.4 din Programul National de Dezvoltare Rurala, gestionat de catre AFIR .

(Mai multe despre linia de finantare care se va deschide in 2016 prin Submasura 6.4 a PNDR, AICI)

Interesul solicitantilor fata de astfel de investitii a fost evidentiat pe parcursul sesiunii din 2015 si speram ca pentru anul 2016 sa creasca dorinta de realizare a noi proiecte in domeniul agro-turismului.

Conform Ordinului 65/201: „Pensiunea agroturistica este o structura de primire turistica, avand o capacitate de cazare pana la 8 camere, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sa mestesugaresti”.

Vezi si: Casa traditionala care te va convinge ca nimic nu se compara cu viata la tara. FOTO

AFACERI LA SATE 2016. Fonduri europene pentru pensiuni agro-turistice, service-uri auto, ateliere de croitorie, cabinete medicale sau veterinare

De asemenea, „in pensiunile agroturistice, turistilor li se ofera masa preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatorii autorizati pe plan local. In cadrul pensiunilor agroturistice se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfasoara o activitate mestesugareasca, cu un atelier de lucru, din care rezulta diferite articole de artizanat. Activitatile In cauza trebuie sa se desfasoare In mod continuu sau In functie de specific si sezonalitate, sa aiba caracter de repetabilitate”.

Prin proiectul de infiintare a pensiunilor agroturistice, amplasarea trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp, In locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune In pericol sanatatea sau siguranta turistilor.

Valoarea maxima a finantarii nermabursabile: 200.000 Euro
Procentul de finantare nerambursabila: 90%

Studiu de caz: Infiintare pensiune agro-turistica si atelier mestesugaresc

Valoarea investitiei este structurata astfel:

A. Constructie pensiune si atelier mestesugaresc, asigurarea utilitati si amenajare teren: 690.000 lei
B. Utilaje si dotari: 130.000 lei
C. Cheltuieli generale pentru proiect: 80.000 lei

Total: 900.000 lei (fara TVA)

Numar de camere: 8 camere duble
Activitati desfasurate: cazare, servire masa in circuit inchis, realizare si comercializare obiecte mestesugaresti

Necesar personal:

Personal pentru pensiune – 2 persoane
Personal pentru activitatea de mestesugarit – 2 persoane

Venituri estimate la un grad de ocupare de 50%/an:

Cazare in circuit inchis: 140 lei/camera x 1.460 camere duble/an = 204.400 lei

Servire masa in circuit inchis: 25 lei/persoana x 2.920 persoane/an = 73.000 lei

Mestesugarit: aprox. 105.000 lei/an

Total venituri: 382.400 lei

Cheltuieli estimate:
Cheltuieli cu materiile prime si cu materialele consumabile: 59.000 lei
Alte cheltuieli materiale: 23.000 lei
Cheltuieli cu utilitatile (energia si apa) : 27.000 lei
Cheltuieli privind marfurile: 4.000 lei
Cheltuieli cu personalul angajat: 68.000 lei
Cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala: 19.000 lei
Cheltuieli cu amortizarile: 5.000 lei
Alte cheltuieli de exploatare (prestatii terti, impozite, taxe): 42.000 lei

Total cheltuieli: 247.000 lei

Profit mediu anual: 135.400 lei
Durata de recuperare a investitiei: 6,7 ani

Mai multe detalii poti gasi pe startupcafe.ro

Stiri pe aceeasi tema

Ministrul Finantelor, avertisment dur pentru angajatii ANAF: Cei care nu isi indeplinesc corect atributiile vor fi concediati, indiferent cine se supara

Ioana Badulescu

Millenium Bank va vinde sucursala din Romania pana in iunie 2015

Bogdan

Impozitarea bacsisului a fost scoasa, Registrul de Bani nu se mai completeaza

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult