IT/Stiinta

Cum se produc furtunile solare. IMAGINI INCREDIBILE!

Puterea Soarelui este pur si simplu fascinanta. Privita de la distanta, pentru ca in realitate este de-a dreptul infricosatoare. Va invitam mai jos sa vizionati un filmulet realizat de cei de la Discovery, in care puteti vedea explicit cum se produce o furtuna solara.

Inainte, precizam ca prima furtuna solara de amploare din 2014 s-a produs in data de 7 ianuarie si a fost urmata de o serie de furtuni geomagnetice. Oficialii NASA au confirmat oficial acest lucru.

Astfel, Observatorul Dinamicii Solare al NASA a inregistrat uriasa eruptie sub forma unei intense explozii de radiatie ce a plecat dintr-o mare pata aflata in centrul Soarelui, asa cum este el vazut de pe Pamant.

Explozia de la inceputul acestui an a fost incadrata in clasa X1.2 de evenimente solare, furtunile de clasa X fiind cele mai puternice.

Hot Week iti recomanda si: Astronomii au descoperit un nou sistem solar

Potrivit unui studiu realizat de britanici, persoanele care zboara frecvent cu avionul, la altitudinea standard a curselor de croaziera (10.000 m) sunt mai expuse riscului de a dezvolta pe viitor diverse forme de cancer din cauza expunerii mai mari la radiatiile rezultate in urma furtunilor solare.

O furtuna solara puternica poate distruge retelele de sateliti ale pamantului de a caror buna functionare depinde alimentarea noastra cu energie, functionarea retelelor de telefonie mobila, a internetului, a circulatiei maritime si aeriene, motiv pentru care sunt atent monitorizate de cercetatorii NASA.

Cand au fost descoperite furtunile solare

Furtunile solare au fost descoperite in anul 1859 de catre astronomii britanici Richard Carrington si Roger Hodgeson. Acestea sunt totodata si cele mai puternice furtuni solare de care avem cunostinta pana in prezent, atunci Soarele dublandu-si luminozitatea temporar. Evenimentul a lasat urme in gheata din Groenlanda, constand in nitrati si beriliu – 10, care permit masurarea intensitatii fenomenului si astazi.

Ce este o furtuna solara

O furtuna solara este o explozie de energie magnetica de mare intensitate in atmosfera Soarelui care determina o zona de luminozitate intensa in locul in care s-a produs. Furtunile solare nu pot fi observate cu ochiul liber de pe Terra, dar sunt vizibile cu ajutorul telescoapelor, a detectoarelor de raze X si a echipamentelor de imagine termica. Cantitatea de energie eliberata de un episod acut este echivalenta cu cea emisa de milioane de bombe cu hidrogen de 100 de megatone care explodeaza in acelasi timp si care este de zece milioane de ori mai mare decat energia eliberata de o eruptie vulcanica. Desi durata unei explozii solare este de cele mai multe ori de doar cateva minute, in urma unui asemenea fenomen se elibereaza in spectrul electromagnetic materie de milioane de grade, producand explozii de radiatii.

Un episod acut apare atunci cand energia magnetica, care s-a acumulat in atmosfera solara, este brusc eliberata. Acesea se produc mai frecvent in regiunile active din jurul petelor solare. Petele solare isi maresc numarul in perioadele active ale Soarelui. Frecventa exploziilor solare variaza de la mai multe pe zi, cand soarele este deosebit de activ, la mai putin de una pe saptamana in timpul perioadelor de liniste. Perioadele de activitate solara au loc la intervale ciclice de 11 ani.

Cum suntetm afectati de exploziile solare

Razele X si radiatiile UV emise de exploziile solare pot provoca furtuni de radiatii de lunga durata in ionosfera Pamantului (partea superioara a atmosferei planetei). Acestea dau nastere la interferente electrice pe Pamant, afectand ecranele TV si calculatoarele si determinand fluctuatii de tensiune în retelele si aparatele electrice pana la blocarea lor. Astronautii si navele spatiale sunt puternic afectate din cauza cresterii riscului de radiatii. O eruptie solara produsa in 2005 a determinat cea mai mare concentratie de protoni masurata vreodata in atmosfera Pamantului si a ajuns pe Terra in numai 15 minute, atingand o viteza de o treime din viteza luminii.

Stiri pe aceeasi tema

Facebook, Twitter si YouTube blocate in Turcia

Corina Alexandru

Samsung si-a diminuat profitul cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut

Bogdan

Cele mai bune smartphoneuri din lume – TOP 15 al celor mai bune telefoane ale momentului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult