Cum se schimba designul interior in epoca post-covid
Recomandari

Cum se schimba designul interior in epoca post-covid: protectie, confort, taste&energy. Arhitectii, doctorii spatiului – ce trenduri se intrevad in HORECA si real-estate pe fundalul economiei low-touch 

Cum se schimba designul interior in epoca post-covid: protectie, confort, taste&energy. Arhitectii, doctorii spatiului – ce trenduri se intrevad in HORECA si real-estate pe fundalul economiei low-touch 

Ultimul an ne-a transformat. Marcați pe toate palierele vieții, am intrat într-o lume diferită, în care lucrurile se învață din mers. Stilul nostru de viață s-a reinventat, iar industriile pe care le cunoaștem au fost în totalitate afectate. În tandem cu noi, spațiile pe care le vizităm se schimbă: casele ne-au devenit sanctuar, iar estetica dominantă în trendurile din design interior ale lui 2021 este confortul. Natalia Berezovskaia și Octav Roman, arhitecți ai studioului Creativ Interior, vorbesc despre cum se schimbă designul interior în epoca post-covid și care sunt coordonatele spațiilor HoReCa și real-estate.

Siguranța, pilonul de sprijin în designul de interior post-pandemic

Spațiile noastre au căpătat un alt sens în umbra Covid-19. De la locul în care ne odihneam și frunzăream leneș cărți în weekend-uri, casa ne-a devenit sanctuar fără de care ne simțim neprotejați. În epoca post-covid, casele noastre sunt fundația unui cuib în care ne vom simți mereu în siguranță, mereu protejați; devenite și restaurante și birouri în același timp, casele noastre contează mai mult ca niciodată. După trecerea pandemiei, vom fi în continuare ancorați în dorința de siguranță și protecție și vom căuta casele în care să ne simțim cu adevărat bine cu noi înșine.

Vizita la restaurant s-a schimbat și ea – nu mai mergem la restaurant doar pentru a lua masa. Vrem experiențe. Într-un an în care mobilitatea noastră e redusă la minimum, vizita la restaurant apare ca o sărbătoare, o deconectare, o experiență de la care ne așteptăm să ne ofere stare de bine. Spațiile se vindecă prin design. Doctorii spațiului vorbesc, în 2021, despre restaurante în care distanțarea creează fascinație, întocmai pentru că distanțarea de ceilalți înseamnă o mai bună conexiune cu cel din fața noastră.

Trendurile în designul interior de restaurant s-au schimbat încă din 2020, când apare, în Franța, conceptul de PlexEat, peretele despărțitor din plexiglas care asigură distanțarea socială. Astăzi, antreprenorii au mers și mai departe de atât – spațiile modulare și paravanele de distanțare din bambus sau alte materiale naturale sunt doar două dintre soluțiile pe care le zărim în restaurantele lui 2021.

Bucătăriile open-kitchen devin fundamentale în epoca post-covid: garantându-ne siguranță și transparență, amenajarea bucatariei în plan deschis ne permite să vedem cum se prepară mâncarea și ne asigură că sunt respectate condițiile de igienă. Pe fond pandemic, ne dorim din ce în ce mai mult să aducem culisele în față, să vedem cum sunt preparate meniurile, să înțelegem ce ingrediente urmează să ajungă în mâinile noastre. În 2021, backstage is the new stage, iar asta ne oferă garanția că suntem în siguranță.

Outdoor înseamnă out of risk 

Restaurantele care au și spații exterioare sunt cele mai câștigate acum, sub umbrela pandemiei –  afară înseamnă în siguranță. Iar când spațiile exterioare, vii, verzi nu există, le imităm înăuntru. Pe fond pandemic, ne-am întors la natural, motiv pentru care fitodesignul e principala coordonată din restaurantele post-Covid. Plantele verzi, culorile și texturile naturale, similitudinile cu natura creează armonie și confort; naturalul ne amintește constant de mai binele la care aspirăm și ne oferă cadrul unui spațiu sigur, impecabil, proaspăt.

Confortul, atributul vital al vizitei la restaurant în pandemie 

Dacă până acum ne alegeam restaurantele în funcție de meniu sau tematică, astăzi căutăm ceva în plus: confortul desăvârșit, care ne re-echilibrează. Designul contribuie la generarea confortului: configurarea spațiilor, alegerea finisajelor, materialelor, culorilor sunt acum mai cruciale ca niciodată – alături de eleganța pe care vrem să o imprimăm spațiului nostru trebuie să atașăm garanția confortului.

Vizita la restaurant în 2021 nu mai e doar despre ce mâncăm – e despre cum ne simțim. Despre unde ne ducem când nu mai găsim locul în altă parte. Restaurantul lui 2021 e refugiu și pauză – timp de câteva ore, restaurantul îți oferă pauza de bine de care ai nevoie ca să mergi mai departe.

2021, începutul restaurantelor smart

Mai temători și copleșiți ca niciodată, era post-covid ne face să alegem contactless de fiecare dată când avem ocazia, iar spațiile HoReCa se adaptează.

Digitalizarea nu se referă doar la plata contactless de care am ajuns dependenți în ultimul an, ci la transformarea întregului spațiu într-unul inteligent: de la bucătării inteligente și până la idei bai moderne, în care contactul cu oamenii sau cu alte suprafețe este redus la minimum. De la scanarea digitală a meniurilor și până la automatizarea procesului de comandă, digitalizarea își face loc în restaurantele mari ale lumii, iar serviciile care permit evitarea contactului interuman sunt cele mai căutate – ne oferă garanția siguranței.

Digitalizarea serviciilor hoteliere a început înainte de apariția virusului și va continua în mod evident. Așadar, astăzi multe hoteluri au început să înlocuiască recepția tradițională cu monitoare sau tablete prin care clienții la sosire îți pot face singuri check-inul. Acest sistem de check-in este deja instalat la hotelurile Autograph Collection (ce face parte din lanțul Marriott) și la Roomers. Multe hoteluri europene au început să instaleze panouri digitale de servicii, prin intermediul cărora să puteți comanda servicii suplimentare: să comandați micul dejun, să faceți o rezervare la SPA, piscină, sală de fitness, să cereți schimbarea cearșafurilor sau a prosoapelor etc. Aplicațiile speciale sunt dezvoltate pentru comunicarea virtuală cu clienții și evitarea contactului direct cu personalul.

Iar în restaurante sau cafenele vă puteți folosi de telefonul personal pentru a răsfoi meniul prin scanarea codului QR. Alte măsuri aplicate pentru a preveni aglomerarea spațiului sau suprapunerea rezervărilor este -trimiterea comenzii din timpul rezervării prin intermediul aplicațiilor special create în acest sens. – Natalia Berezovskaia, arhitect al studioului de design Creativ Interior.

Pandemia reprezintă o barieră dincolo de care lumea e altfel. Designul interior e altfel, pentru că vrem mai mult de la spațiile noastre. Chiar și după ce restricțiile vor dispărea, pandemia ne-a influențat într-un fel ireversibil, ne-a apropiat de familie și ne-a amintit cât de mult ne plac familiaritatea, intimitatea, confortul elegant.

Vizita la restaurant în epoca post-covid trece dincolo de o masă luată fugitiv, cu telefonul în mână, și devine un moment de re-conexiune cu noi – ancorat în confort și siguranță, designul interior al restaurantului post-pandemic se vindecă prin distanțare. Iar, odată cu el, ne vindecăm și noi.

Cel mai probabil, după pandemie, principala cerință pentru proiectarea și conceperea noilor spații va fi crearea unor unități care să inspire siguranță. Clienții vor dori și mai multă intimitate, iar acest lucru va duce la gândirea unor noi fluxuri prin care circulă atât clienții cât și personalul. 

Am observat o cerere mare pentru spații de cazare individuale (bungalouri, căsuțe, containere sau pensiuni/hoteluri cu ieșire directă către exterior pentru a evita parcurgerea holurilor din incinta unităților de cazare). Clar că și pe viitor astfel de cazări vor fi cele mai căutate. Acest lucru ia făcut pe beneficiari să se reorienteze și să caute soluții în acest sens, astfel designerii au fost nevoiți să devină și mai inventivi pentru a transforma sau a crea de la 0 spații conform acestei cereri. – Octav Roman, arhitect al buticului Creativ Interior.

Stiri pe aceeasi tema

Cum te bucuri de canalele romanesti prin internet

Cum alegem un fotograf de botez in Timisoara

Cristiana Petrariu Bota

Ședințe foto bebeluși în București

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult