Social

Cum stii daca rosiile au gust? Un fermier roman dezvaluie secretul

Legumele românești, obținute din semințe de soiuri românești, sunt foarte apreciate, însă puternic concurate pe piață de legumele de import. Câteva trucuri pot ajuta cumpărătorii să identifice producătorii agricoli autentici și roșiile, ardeii sau castraveții românești care păstrează gustul de odinioară, scrie agrointel.ro pe pagina online. 

Președintele Asociației Producătorilor de Legume, fermierul Gheorghe Vlad a dezvăluit, în prima ediție a emisiunii ”Cultivat în România” (RTV), cum pot fi recunoscute legumele produse după tehnici tradiționale de producătorii autohtoni. El spune că deși nu forma dă gustul gustul și calitatea, ea este un indiciu.

Ardeiul românesc sau roșia românească sunt, de regulă, neuniforme. ”Nu sunt ca cele din import, de parcă ar fi trase prin inel sau lucrate la strung. Sunt mai neuniforme ca aspect. Gustul și-l păstrează dacă sunt plantate în pământ. Solul românesc are foarte bune calități și nu este nevoie să se intervină decât dacă are anumite carențe, ca adăugire. Dar fertilizatorii sunt foartescumpi și noi, legumicultorii din zona Vidra, nu mai utilizăm îngrăsămintele chimice”, a declarat Gheorghe Vlad, fermier din Vidra, Ilfov.

Rosiile cu capacel galben au gust

Referitor la roșii, cele de soi vechi nu au forme cilindrice, iar un element important este semn clar că tomata are gust și dulceață. ”Mulți fug de capacul galben care, de fapt, sesizează zaharurile din fruct. De aceea, dacă acesta este foarte greu de sesizat, spunem că roșia aceea nu are gust. Roșiile care sunt hibride se coc până în dreptul codiției și nu mai păstrează zaharuri. Capacul galben la o tomată nu trebuie privit ca un dezavantaj când se cumpără roșia. Aceasta oricum se taie atunci când se consumă și el poate fi îndepărtat”, a explicat Gheorghe Vlad.

ATENTIE, nu se pune sare in mujdeiul de usturoi! Ce boli poate vindeca usturoiul

Rosii crescute in Romania din hibrizi

Sunt roșii care arată ca pe vremea bunicii dar, la gust, aduc a cele olandeze: adică sunt fade, fără acea aciditate care te ciupea de limbă când mușcai din tomată ca dintr-un măr, pe fugă, direct în grădina de la țară. Ce s-a întâmplat cu legumele noastre care, deși sunt crescute în aceleași locuri, acum au cu totul alt gust sau, mai corect, spus, și-au pierdut gustul?

Laptele falsificat, o practica in comertul romanesc. Ce bem in loc de lapte

Ceea ce noi cumpărăm din piață sunt legume obținute din hibrizi. Cam aceiași pe care îi găsim în supermarketuri. Astfel, chiar dacă este cultivată în România, de multe ori o roşie poate fi pe nedrept numită „un soi tradiţional românesc“, în cazul în care sămânţa care a produs-o nu este una tradiţională, ci este hibridă. O astfel de sămânţă poate îndeplini standardele Uniunii Europene (standarde impuse chiar pentru acordarea de subvenţii), dar calitatea viitoarei roşii scade în mod evident.

Sursa: agrointel.ro

Stiri pe aceeasi tema

ORA DE VARA 2017. In noaptea de 25 spre 26 martie, ora 03 va deveni ora 04

Ioana Badulescu

A murit Mario Sorin Vasilescu, unul dintre cei mai importanti profesori de yoga

Cristiana Petrariu Bota

Andreea Chiriac, moarta marti din cauza arsurilor suferite in Colectiv, are o poveste de viata ravasitoare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult