Externe

Cum sunt exploatati muncitorii romani pe santierele din Marea Britanie. Ancheta BBC

O ancheta jurnalistica realizata de BBC Three si Construction News demonstreaza cat de usor pot fi cumparati si exploatati „sclavii” pentru santierele din Marea Britanie, cei mai multi provenind din Romania. Ancheta jurnalistica fara precedent arata ca persoanele de alta nationalitate accepta fara obiectii conditii dificile de lucru si bani putini.

Asfel, jurnalistii britanici s-au dat drept angajatori aflati in cautarea muncitorilor pentru santiere din Londra. Au constatat cat de usor pot fi gasiti oameni care nu obiecteaza in legatura cu conditiile grele de lucru, care accepta bani putini si care nu ridica probleme. Cei mai multi dintre acestia provin din Romania.

„Avem nevoie de oameni de incredere, fara niciun fel de gluma”, a fost „oferta” jurnalistului sub acoperire pentru un roman care i-a oferit forta de munca. Romanul l-a asigurat pe angajatorul fals ca nu are motive de ingrijorare in privinta oamenilor si ca ii va da muncitori care sa lucreze 7 zile din 7, cate 15 ore pe zi, pentru doar 70 de lire sterline, adica 4,5 lire sterline pe ora, mult sub salariul minim din Marea Britanie.

Nu rata stirea zilei: Brexitul a primit unda verde la Londra, Marea Britanie iese din UE pe 31 ianuarie 2020. Principalele elemente ale Acordului, votate in Parlament

Jurnalistul britanic care s-a dat drept investitor imobiliar a colaborat la investigatie cu un roman, de asemenea, jurnalist, care juca rolul translatorului.

Construction News a redat o conversatie purtata cu cativa romani:

– Avem nevoie de cativa oameni. Avem deschise doua santiere si avem nevoie de cineva care sa ne dea oameni. Trebuie sa lucrati sapte zile din sapte, multe ore.

– Nicio problema, boss.

Raspunsul a fost dat de un roman care s-a dat drept seful unei echipe.

Jurnalistii britanici au constatat rapid ca romanii cu care negociau nu le ofereau mana de lucru in conformitate cu reglementarile legale, ci sclavi, pentru ca in discutie nu s-a tinut cont de conditiile de lucru, spatiu de cazare, program sau bani.

La proiectul rezidential fictiv, lucratorii ar fi fost nevoiti sa locuiasca in rulote si sa lucreze in conditii periculoase, dupa un program prelungit si pe bani putini, dar asa-zisul sef al echipei de muncitori romani nu a stat deloc pe ganduri.

In final, partile au convenit la un salariu de 4,50 lire pe ora, apoi si-au strans mainile.

Documentarul va fi difuzat in curand la BBC Three.

Stiri pe aceeasi tema

Ray Tomlinson, informaticianul care a inventat e-mailul, a murit la 74 de ani

Bogdan

Londra, din nou in alerta. O masina a intrat intr-un grup aflat in fata unui pub de pe Essex Road, Islington

Ioana Badulescu

Perioada de carantina in Marea Britanie, scurtata de la 14 la 10 zile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult