24.5 C
România
1 octombrie 2022
Facultate in limba romana in Italia. 40 de profesori predau la Facultatea romana de medicina din Sicilia
Social

Cum tinem tinerii medici in tara? Propunere: Absolventii sa fie obligati sa lucreze in tara dupa terminarea facultatii

O parte dintre tinerii absolventi aleg sa paraseasca Romania, tentati de salarii mai bune in Occident. Cel mai bun exemplu este exodul medicilor rezidenti, care au plecat in masa sa lucreze in spitalele din vestul Europei. Academia Romana propune ca absolventii sa fie obligati sa lucreze in tara dupa terminarea facultatii. 

Propunerea Academiei Române se vrea o soluţie pentru a opri exodul absolvenţilor de facultăţi, având în vedere că, în ultimii ani, tot mai mulţi tineri licenţiaţi au ales să părăsească România pentru a-şi face o carieră în alte ţări.

Academia Română propune, ca soluţie pentru exodul absolvenţilor de facultăţi, obligativitatea acestora de a munci în ţară după terminarea facultăţii, pe o durată cel puţin egală cu cea a studiilor universitare bugetate, restituind astfel banii cheltuiţi de stat pe anii de facultate.

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune ca orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în „Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată de Academia Română.

Citeste si stirea zilei: Guvernul adopta OUG privind salariile din invatamantul preuniversitar. Salariul minim pe economie se va incadra intre 1.450 de lei si 1.947 lei

Echipa care a conceput această strategie educaţională pentru următorii 20 de ani spune că lipsa de susţinere din mediul ştiinţific a cauzat această migrare a absolvenţilor de facultate.

„Din păcate, până la acest moment, educaţia, cercetarea ştiinţifică şi inovarea au avut susţinere total necorespunzătoare din partea factorilor de decizie, manifestată în fapt prin subfinanţare cronică, prin incoerenţă, fragmentare şi lipsă de viziune strategică, ceea ce a produs o reducere semnificativă a potenţialului de cercetare şi, nu în ultimul rând, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentaţi spre ţări dezvoltate în Europa şi SUA. Asemenea abordări, corelate cu declinul demografic, subminează grav baza evoluţiei societăţii româneşti. Numărul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migrează este în creştere, prin urmare este îndreptăţită întrebarea: Cu cine continuăm să construim viitorul ţării?”, explică autorii strategiei.

Academicienii dau drept exemplu exodul tinerilor medici români. Între anii 2007 şi 2015, peste 36.000 de abolvenţi de medicină, stomatologie şi farmacişti au părăsit România pentru condiţiile mai bune din Vest.

Academia Română cere, astfel, regândirea sistemului de finanţare al studenţilor, dar şi adaptarea programelor la cerinţele actuale de pe piaţa muncii.

Te-ar putea interesa si: REZIDENTIAT 2017. Anunt important de la Ministerul Sanatatii pentru medicii rezidenti

O studenta de la UMF Iasi i-a spus lui Iohannis ca nu sunt suficiente posturi pentru absolventi. Ce a spus presedintele

ADMITERE UMF IASI 2017. Metodologia privind concursul de admitere 2017 pentru cei care doresc sa devina medici, dentisti sau farmacisti

Ana Maria Dogaru, studenta in anul 6 la UMF Iasi, a castigat premiul Erasmus oferit de Liga Studentilor din Strainatate

Related posts

Kovesi, vizata de o posibila inlocuire din functie din fruntea DNA

Lucy Ionesco

Noul Mers al Trenurilor 2016-2017, in vigoare de astazi. Se introduc in circulatie noi trenuri interne si internationale

Lucy Ionesco

Romania inregistreaza 1.339 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19. Creste numarul deceselor

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult