9.3 C
România
19 septembrie 2024
pompe submersibile

Cum trebuie montata o pompa de apa submersibila?

Pentru cei care locuiesc departe de oras alimentarea cu apa a gospodariei poate fi o adevarata provocare in contextul in care de cele mai multe ori alimentarea centralizata cu apa in aceste localitati lipseste. Pe langa alimentarea cu apa a gospodariilor, apa este indispensabila de asemenea si pentru cei care administreaza sau lucreaza terenuri agricole, dar si pentru cei care au diferite santiere de lucru. In aceste situatii se poate avea in vedere alegerea unei pompe submersibile calitative pentru furnizarea apei.

In cazul pompelor de apa submersibile, montarea se poate realiza pe cont propriu doar daca urmeaza indicatiile si instructiunile de montaj a acestora. In ceea ce urmeaza sunt prezentate principalele aspecte de care trebuie tinut cont atunci cand se monteaza o pompa de apa.

Diametrul putului forat

Primul aspect care trebuie luat in calcul atunci cand ai decis sa investesti intr-o pompa submersibila este diametrul putului unde urmeaza a fi introdusa pompa de apa. Nu recomandam diametre mai mici de 125 de mm, pentru ca va fi greu sa gasiti o pompa fiabila de aceste dimensiuni, cu exceptia cazului cand putul este forat in roci si diametrul minim trebuie sa fie minim 90 mm.  Tot odata, diametrul interior al forajului si diametrul exterior al pompei submersibile trebuie sa fie complementare, adica sa existe o diferenta suficient de mare pentru ca pompa sa intre in foraj. In situatia in care diametrul putului este mai mic, este nevoie de alegerea unei pompe de apa cu diametrul corespunzator. De cele mai multe ori diametrul pe care trebuie sa il aiba forajul pentru fiecare tip de pompa submersibila este specificat in fisa tehnica a pompei de apa.

Tubulatura forajului trebuie sa fie fara curburi sau ingustari care pot face mai dificila instalarea pompei, dar in acelasi timp pot sa avarieze carcasa ei, si sa reduca durata de viata a echipamentului.

pompele submersibile

Adancimea de montare a pompei

Un al doilea aspect foarte important in montarea pompelor submersibile este adancimea. In acest sens se iau in calcul doua elemente, si anume nivelul hidrostatic si nivelul hidrodinamic al apei. Nivelul hidrostatic se refera la distanta dintre suprafata apei si gura forajului in momentul in care pompa nu functioneaza. De cealalta parte, nivelul hidrodinamic este distanta dintre gura forajului si suprafata apei atunci cand pompa submersibila se afla in functiune.

Pentru ca pompele de apa sa functioneze si sa-si faca racirea, este necesara scufundarea completa a acestora in apa. Functionarea pompei fara apa va deteriora echipamentul, apa avand rol de racire si lubrifiere a rotoarelor pompei.

Trebuie mentionat faptul ca partea superioara a pompelor trebuie sa aiba o distanta minima de 30 de cm sub nivelul hidrodinamic. Eficienta pompei de apa creste daca aceasta este instalata la 2-3 metri sub nivelul hidrodinamic, insa nu intotdeauna coloana de apa permite acest lucru. Tot referitor la adancimea, trebuie spus ca instalarea pompei submersibile trebuie sa fie la cel putin 0,5-1 metru fata de fundul putului forat.

Instalarea si coborarea pompei

Pentru a instala pompele submersibile este nevoie de un cablu de ancorare din inox,  cablu zincat acoperit cu PVC sau cordelina de nimim 8 mm.  Acest cablu este prins de corpul pompei de apa. Este important sa te asiguri de faptul ca acest cablu va suporta greutatea pompei care urmeaza a fi instalata. La coborarea pompei in putul forat trebuie avut foarte mare grija pentru a se evita deteriorarea acesteia. Un inel de cauciuc in jurul corpului pompei submersibile ar putea proteja pompa de la lovire, frecare la porniri. Aceste aspecte te vor putea ajuta sa montezi in siguranta si corespunzator pompa submersibila.