-2.2 C
România
14 noiembrie 2024
vaccin anticoroanvirus
Breaking NewsSocial

Cum va arata Romania dupa 15 mai. Raed Arafat: Nu este o gripa obisnuita, este o boala la care in acest moment nu avem tratament, nu avem vaccin

Cum va arata Romania dupa data de 15 mai, cand teoretic am putea iesi din starea de urgenta? Deocamdata nu stim cu certitudine, insa cateva lucruri sunt sigure: vom purta obligatoriu masti si vom respecta distantarea sociala. Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a precizat aseara, la Digi 24, ca odata cu posibila relaxare a masurilor care asigura prevenirea raspandirii coronavirusului.

„Scolile se vor deschide in septembrie, nu cred ca se va reveni, a fost anuntat oficial. Copiii sunt cel mai putin vulnerabili, problema e ca pot sa fie vectori de transmitere, catre profesori sau parinti si bunici. Este foarte greu sa faci intr-o scoala distantare, sa tii in pauza sa nu interactioneze copiii”, a subliniat seful DSU.

Purtarea mastilor, o obisnuinta

Raed Arafat a vorbit in continuare ca schimbarea majora va fi din momentul in care am iesit din casa: „Cand am iesit de acasa deja nu mai este ca inainte, folosim transportul public, trebuie sa avem masca la noi”.

El a prezentat trei tipuri de masti care pot fi folosite: masca de bumbac, masca chirurgicala si masca de tip FFP2.

„La masca de bumbac, nemedicala, trebuie sa ai doua trei cu tine. Masca chirurgicala, pentru strada, are un anumit grad de protectie mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca mastile medicale FFP2, asta se schimba cam la 4 ore, daca stranuti in ea trebuie sa o schimbi”, a spus el.

„Sper ca pretul lor va scadea la cel care a fost inainte, nu mai suntem obligatoriu dependenti de altii, se produc deja la noi”, a adaugat secretarul de stat.

El a spus ca mastile de bumbac pot fi folosite, insa cu cateva conditii: spalata si calcata zilnic si nu e suficient sa ai doar una atunci cand pleci de acasa.

Raed Arafat a atras atentia si ca oamenii sa nu umble cu mastile daca e posibil sa aiba mainile infectate.

„Va trebui sa ne obisnuim, la metrou, la transport public, va trebui sa devina o conditie ca sa urci. Legal, daca nu ai masca, conducatorul auto trebuie sa se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu in masina de serviciu – daca sunt cu soferul suntem cu masca pe fata. Daca sunt singur, nu sunt cu masca. Daca calatoresc persoane din aceeasi casa, nu trebuie. Daca iei un coleg pe drum, trebuie si ai si tu si el. Si la supermarket – probabil se vor gandi ca e un lucru care sa-l dea clientilor, daca vrea sa vina inauntru”, a subliniat Raed Arafat.

„Trebuie sa fie o chestie de educatie, nu trebuie sa vii sa zici: te amendez, daca nu porti masca”

Secretarul de stat in MAI a adaugat ca „trebuie sa fie o chestie de educatie, nu trebuie sa vii sa zici: te amendez, daca nu porti masca”.

El a vorbit si despre distanta de la locul de munca: „Daca pui 30 de persoane intr-o sala, apropiat, fara masca, e deja pericol”.

In ceea ce priveste dezinfectantul, el a recomandat folosirea lui cand simtim ca este necesar, dar acolo unde nu se poate cumpararea lui, atunci acele persoane trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun, cel putin 20-30 de secunde, cu prima ocazie cu care este posibil.

„Daca ating suprafete necunoscute, am pus mana, cand m-am urcat in masina am scos dezinfectantul, pe baza de alcool. Este si spalatul cu apa si sapun, minim 20-30 de secunde, ca nu toata lumea are bani pentru dezinfectant, cum vii de la metrou, de afara, imediat te-ai spalat”, a spus Arafat. 

Program de munca in intervae orare si lucrul de acasa 

Alte masuri de relaxare a traficului date ca exemplu de Raed Arafat sunt: programul defazat, oamenii sa vina in trei interale orare, lucrul de acasa unde este posibil, macar partial, sau ture de doua saptamani acolo unde se poate.

„Cel putin cateva luni va trebui sa mergem asa, sa ne obisnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, sa ajungem sa ne obisnuim ca cineva sa ne ia temperatura – e posibil sa fie o masura luata legal. Eu cand intru in MAI mi se ia temperatura, de catre jandarm, chiar daca sunt secretar. Daca e de la 37 in sus, nu mai intru”, a spus Arafat.

Intrebat despre termometrele cu infrarosu, el a spus ca unul costa „20-30 de euro, pentru o firma sa ai cateva aparate din astea nu e o problema”.

„Nu stiu daca la metrou va fi fezabila, dar s-ar putea in anumite locuri publice, la muzeu. Este o masura la care se gandeste toata lumea. Noi le-am introdus, daca stiu ca am febra, simptome nu mai ies din casa – acest lucru trebuie sa fiu modul de comportament – daca simti ca ai o problema. Vezi pe un coleg care este racit, trimite-l acasa sau la medic. Vine sezonul gripal, nu o sa mai stim cine e racit si cine nu este racit. Ai febra, nu mai vii”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a spus ca exista solutii si pentru birourile de tip open-space.

„Se lucreaza la INSP cu alti colegi, deja avem cateva recomandari care vor fi validate, cum sa se procedeze. Ne vom schima stilul nostru dupa ce incep masurile de relaxare. Dar asta nu inseamna ca ne punem masca si mergem peste tot”, a spus el.

„Sa repetam: nu este o gripa obisnuita, este o boala la care in acest moment nu avem tratament, nu avem vaccin”
Raed Arafat a avertizat si cu privire la unele persoane care pe retele sociale cer relaxarea masurilor, spunand ca este doar o gripa obisnuita.

„Ce nu intelegea lumea: unii, iarasi, ca asta e gripa obisnuita, dati drumul la tot, relaxati. Sa repetam: nu este o gripa obisnuita, este o boala la care in acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principala este modul in care poate impacta sistemul sanitar si economia. Inainte de emisiune am avut un briefing si avem un numar de pacienti in sectiile ATI, care creste, scade. Ganditi-va acest numar sa fie de 3-4 ori mai mare, numarul de persoane infectate sa fie mai mare, sa stea acasa, si sa aiba contacti de 4-5 ori mai mult, ce economie mai ai? Pentru ca asa e impactata economia. Cand boala scapa de sub control vor fi uzinele si altele foarte impactate. Redeschiderea – partiala si treptata”, a spus Raed Arafat.

Articole asemănătoare

MODIFICARI LA CODUL FISCAL 2017. Ce schimbari aduce Codul Fiscal pentru firme, dupa masurile adoptate in ultima sedinta de Guvern

Delia Ion

Iohannis va merge in STRADA pentru a discuta cu protestatarii. Concluzii dupa consultarile societatii civile de la Cotroceni

Lucy Ionesco

Geanina Terceanu si fratii Becali au fost arestati preventiv

Lucy Ionesco