Examene

Cum va debuta noul an universitar 2021 in Romania. Guvern: Va functiona autonomia universitara

Guvernul a adus o serie de precizari cu privire la debutul noului an universitar 2020-2021 in Romania. In cazul institutiilor de invatamant superior va functiona autonomia universitara cu privire la modalitatile de desfasurare a cursurilor, a tinut sa precizeze premierul Ludovic Orban la mijlocul acestei saptamani.

“Fiecare universitate ia decizia cum incepe scoala, pe baze conditiilor specifice care exista in fiecare universitate. E vorba de sali, amfiteatre, de masura in care pot fi respectate regulile, ca regulile sunt valabile si pentru invatamantul superior – regulile de protectie, de distantare fizica, de dezinfectare. Pana la urma, fiecare universitate va lua decizia”, a declarat Orban.

Primul ministru a adaugat ca un criteriu important va fi si capacitatea de cazare a studentilor.

″In anumite universitati sunt spatii de cazare suficiente, in alte universitati e posibil sa nu fie spatii de cazare suficiente si atunci si aici se vor lua decizii de la universitate la universitate, in functie de situatia concreta”, a mai afirmat premierul Ludovic Orban.

Discutii intre Ministerul Educatiei si reprezentantii studentilor

Vicepremierul Raluca Turcan si ministrul Educatiei, Monica Anisie, au avut miercuri seara, la Guvern, o intalnire cu 15 rectori ai universitatilor romanesti – conducerea Consiliului National al Rectorilor, cu reprezentatii asociatiilor studentilor ANOSR, UNSR, USR si LSRS, precum si reprezentantii sindicatului Alma Mater (proveniti din 11 universitati).

“Am discutat subiecte de maxima importanta pentru deschiderea anului universitar in cele mai bune conditii posibile din perspectiva securitatii sanitare combinata cu nevoia de continuare a actului educational”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ea precizeaza ca “exista deplina disponibilitate” pentru imbunatatirea prevederilor ordinului comun al ministrilor Educatiei si Sanatatii ″in spiritul unei mai bune adaptari la specificul universitatilor si se apreciaza orice contributie constructiva in beneficiul comunitatilor academice romanesti”.

“S-a agreat initierea unor demersuri impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene pentru sustinerea cheltuielilor materiale ocazionate de nevoia de prevenire si diminuare a riscului COVID si de continuare a procesului educational in invatamantul superior”, precizeaza vicepremierul.

 

Articole asemănătoare

BACALAUREAT 2018. Candidatii incep probele scrise luni, 25 iunie. Primele rezultate la Bac 2018 vor fi afisate pe 4 iulie

Ioana Badulescu

BACALAUREAT 2018. Inscrierile la examenul de Bacalaureat au loc pana pe 2 februarie, prima proba orala e pe 12 februarie

Ioana Badulescu

Studentii de la SNSPA si si ASE au stat de vorba cu echipa Programului de Internship al Guvernului

Ioana Badulescu