24.5 C
România
1 octombrie 2022
Social

Cum vopsesti oua rosii de Paste 2016. Ouale rosii se vopsesc in Joia Mare. Traditie si semnificatii

PASTE 2016. HotWeek te invata cum sa vopsesti oua rosii de Paste. Simbol al Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, oale rosii sunt simbolul sarbatorii de Paste. Ouale rosii simbolizează Invierea si, conform traditiei, au rolul de a ţine răul la distanţă, iar culoare roşie semnifică sângele Lui Hristos. Ouale rosii se vopsesc in Joia Mare, conform traditiei.

Legenda spune ca atunci cand Isus a fost batut cu pietre, acestea atingandu-l s-au transformat in oua rosiiTradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă.

PASTE 2016. Înroșirea ouălor de Paste se face în Joia Mare, existând credința că ouăle fierte și roșite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată,

De Paște, ouăle nu se vopsesc doar în roșu, ci și în alte culori, realizând desene deosebit de inspirate și frumos lucrate, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale. Bucovina este recunoscută pentru tradiția — păstrată și în zilele noastre — de a „încondeia” sau „închistri” ouă.

Iti recomandam si: PROGRAM MAGAZINE PASTE 2016. PROGRAM SUPERMARKETURI PE 29, 30 APRILIE 2016 SI 1, 2, 3 MAI 2016

RETETA DELICIOASA DE FRIPTURA DE MIEL LA CUPTOR

Cum va fi vremea in noaptea de Inviere si de Paste 2016 pe Litoral, la Munte, in Bucovina si Maramures

VOPSIREA OUALOR DE PASTE – VARIANTA I

Ouăle se pun la fiert în apă rece. Se lasă pe aragaz timp de maxim trei minute după ce apa a dat în clocot, apoi se dă vasul în care au fiert ouăle la o parte de pe foc, fără a scoate ouăle din el.

Între timp, într-un alt vas pregătim vopseaua pentru ouă. Se adaugă un plic sau două, în funcţie de ce cantitate de apă aţi pus în oală, şi se adaugă oţet, pentru a intensifica nuanţa în care doriţi să le vopsiţi.

Ouăle se scot pe rând din oala în care au fiert câte două sau trei şi se pun în oala unde am pregătit amestecul pentru vopsit. Astfel, ouăle nu trec brusc de la rece la cald şi nu riscaţi ca acestea să se spargă.

După maxim un minut de lăsat în vopsea se scot ouăle din vopsea şi se pun pe o hârtie care să absoarbă bine vopseaua în exces. De preferat este o hârtie de ziar. Se rostogolesc pe hârtie, pentru a nu se forma picături de vopsea care strică aspectul ouălor.

Ouăle, încă fierbinţi, se ung cu ulei, cu o bucăţică de vată înmuiată în ulei. Este important să fie unse cât timp sunt încă fierbinţi şi au porii deschişi, pentru ca uleiul să intre în coajă, iar ouăle să aibă o culoare vie, strălucitoare, dar să nu fie unsuroase.

VOPSIREA OUALOR DE PASTE – VARIANTA II

Într-un litru de apă se pun două sfecle roşii medii tăiate bucăţi mari. Se adaugă două linguri de oţet alb. Se fierb ouăle împreună cu sfecla. Trebuie să verificaţi din când în când să nu fie prea închise la culoare.

Sfecla se pune prima la fiert pentru a-şi lăsa culoarea în apă. După un minut de pus sfecla la fiert să adaugă, rând pe rând şi ouăle. Acestea se lasă pe foc încă 4 minute după ce apa a dat în clocot şi se pun pe o coală de hârtie. După ce au fost scoase din apa se ung cu ulei pentru a căpăta nuanţă vie. (Sursă: Reţete culinare)

OUA ROSII – TRADITIE

Pentru această operație se preferă ouăle provenite de la păsările de casă (de găină, rață sau gâscă), pentru că acestea, având coaja mai groasă, se „pictează” mai ușor. După ce se extrage conținutul oului, acesta se spală cu detergent. În acest fel, fiind înlăturată grăsimea, vopseaua se aplică mult mai ușor. După ce se usucă, se ornează oul cu ceară topită care, neapărat, trebuie să fie de albine, curată. Astfel, de locul în care aplici ceara, nu se prinde vopseaua, păstrându-se culoarea naturală a oului. Ceara este întinsă pe desenul făcut cu creionul, cu un instrument, numit în Bucovina „chișiță” — un suport din lemn, cu o țeavă subțire la capăt. Unii meșteri bătrâni nu treceau niciodată la alte desene până nu reprezentau fierul plugului, simbolul primei brazde de primăvară.

Vezi si: PROGRAM BANCI DE PASTE 2016 (2, 3 MAI 2016)

Cum sa prepari pasca cu branza de vaci ca la bunica

Secrete pentru oua rosii frumoase de Paste. Cum se vopsesc ouale, fara efort

Ouăle sunt încondeiate, de obicei, în trei-patru culori, ținând cont și de simbolul fiecărei culori în parte: roșu (soare, foc, dragoste), negru (eternitate, statornicie), galben (lumină, bogăția recoltelor, tinerețea), verde (forța naturii, rodnicie, speranță), albastru (sănătate, seninul cerului).

Odinioară, ouăle de Paști erau vopsite în culori vegetale, preparate după rețete străvechi, transmise din generație în generație, cu o mare varietate de procedee și tehnici. Plantele folosite în acest scop, în funcție de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare și de modul în care erau combinate, ofereau o gamă extrem de variată de nuanțe.

În tradiția populară românească se crede că ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli și protejează animalele din gospodărie.

În dimineața primei zile de Paște, copiii sunt puși să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care s-au pus dinainte un ou roșu și un ban de argint, pentru ca astfel copiii să fie tot anul sănătoși și rumeni la față, precum oul de Paști și curați precum argintul.

Cu ouă roșii se fac descântece pentru dureri de dinți, de urechi sau de gât. Mânjilor li se leagă de gât un găvan de lingură folosită la înroșirea ouălor, existând credința că astfel vor fi feriți de rele. Ouăle roșii de pichire (bibilică) se întrebuințează ca leac pentru mușcătura de șarpe și în farmece de dragoste.

Ștergarul cu care au fost șterse ouăle abia înroșite se păstrează un an pentru că e bun la durerea de urechi.

Cojile de ouă cu care se fac sărbătorile de Paști trebuie le dai pe vale (pe apă), ca să se ducă să dea de știre și Blajinilor că sosesc Sfintele Paști.

Related posts

CSM cere abrogarea partiala a OUG 7/2019, dupa ce a analizat efectele aceste ordonante

Lucy Ionesco

Prima Casa sau cum mai facem coruptie in Romania. Perchezitii la FNGCIMM, unii angajati ar fi pretins bani in schimbul urgentarii solutionarii unor dosare

Ioana Badulescu

Cand da drumul RADET la caldura in Bucuresti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult