-6.7 C
România
16 ianuarie 2021
World Cup 2022 Qatar
Sport

CUPA MONDIALA 2022 DIN QATAR, BOICOT FARA PRECEDENT! Atac la sponsori, dupa ce sute de oameni au murit in timpul constructiilor

Campionatul Mondial programat in 2022 in Qatar e cel mai controversat din istoria fotbalului. Cupa Mondiala din Qatar aduna tot mai multe critici din cauza conditiilor de munca la care sunt supusi muncitorii, in cea mai mare parte imigranti. Peste 900 de oameni au murit pana acum in timpul constructiilor incepute pentru Cupa Mondiala din Qatar si se estimeaza ca numarul lor va ajunge la 4.000 inainte ca toate lucrarile sa fie terminate.

Cei mai multi dintre emigrantii veniti in Qatar pentru a profita financiar de amploarea lucrarilor pentru Cupa Mondiala sunt din Nepal.

International Trade Union Confederation  (ITUC) atrage atentia ca daca nu vor fi imbunatatite conditiile de munca, cel putin 4.000 de imigranti vor muri inainte sa se incheie lucrarile pentru Cupa Mondiala.

The Guardian a raportat ca peste 400 de lucratori migranti nepalezi au murit, in ultimele luni, pe santierele de constructii deja. Ca si comparatie, in perioada 2010 si 2012, peste 700 de lucratori din India si-au pierdut viata pe santierele din Qatar.

Un raport realizat de ITUC arata spune ca, in cazul in care conditiile de munca nu vor fi imbunatatite, in momentul inceperii Cupei Mondiale, cel putin 4.000 de muncitori straini vor fi morti la locul de munca.

Pentru comparatie, 25 muncitori in constructii au murit in timpul pregatirilor pentru Jocurile Olimpice de la Soci. De asemenea,6 muncitori au murit in timpul constructiilor pentru Cupa Mondiala din Brazilia si 11 au murit in timpul constructiei podului Golden Gate din anii 1930.

De ce munca in Qatar este atat de riscanta

Muncitorii care ajung sa lucreze in Qatar trebuie, in primul rand, sa infrunte temperaturi de 50 de grade Celsius sau chiar mai mult. Au fost semnalate multe cazuri de muncitori straini care nu s-au putut intoarce in tara lor, fiindu-le retinute pasapoartele de catre angajatori si nefiindu-le platite salariile. Peste toate, nici macar apa potabila nu era gratuita.

Muncitorii se imbolnavesc mai ales daca locuiesc in conditii insalubre, supra-aglomerate si nu se alimenteaza corespunzator. Nu de putine ori, muncitorii veniti din tarile sarace (cei mai multi nepalezi) s-au refugiat la ambasada tarii lor, cu intentia de a parasi tara, dupa ce au aratat ca nu au primit niciun salariu.

Datele oficiale arata ca in Qatar sunt peste 1,2 milioane de muncitori straini, pentru constructiile destinate Cupei Mondiale din 2022 estimandu-se ca vor veni alti aproximativ un milion de straini.

Mai multi jurnalisti straini, inclusiv de la The Guardian, au cerut FIFA sa trimita un mesaj foarte puternic si clar pentru Qatar, de a nu permite organizarea Cupei Mondiale pe spatele unui sistem de modern de sclavie.

Cum era de asteptat, a aparut si anti-reclama pentru sponsori. Iata cum arata anti-reclama pentru Coca Cola, Adidas si McDonald’s

[ot-caption title=”Anti-reclama Coca Cola” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/06/quatar-world-cup-2022-human-rights-abuse-brand-support-logo-1__880.png”]

[ot-caption title=”Anti-reclama Adidas” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/06/quatar-world-cup-2022-human-rights-abuse-brand-support-logo-3__880.jpg”]

[ot-caption title=”Anti-reclama McDonald’s” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/06/quatar-world-cup-2022-human-rights-abuse-brand-support-logo-9__880.jpg”]

Stiri pe aceeasi tema

LIGA 1. Sezonul 2017-2018 incepe pe 15 iunie 2017 si se termina pe 2 iunie 2018

Delia Ion

Halep revine pe locul 1 in clasamentul WTA, dupa ce Wozniacki a fost eliminata din turneul de la Doha

Ioana Badulescu

SUPERKOMBAT K1 MADRID 6 MAI 2017. Catalin Morosanu se lupta cu un gigant polonez

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult