Cutremur in Chile de 8,3 pe Richter. Peste 1 milion de oameni au fost evacuati, s-a emis alerta de tsunami

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota septembrie 17, 2015 14:15

Cutremur in Chile de 8,3 pe Richter. Peste 1 milion de oameni au fost evacuati, s-a emis alerta de tsunami

Un cutremur puternic s-a inregistrat, joi, in Chile, in urma caruia cel putin cinci oameni au murit, iar peste un milion de persoane au fost evacuate. Autoritatile au emis alerta de tsunami, care ulterior a fost anulata in anumite zone, acesta fiind cel mai puternic cutremur din Chile, dupa seismul din 2010, care a ucis peste 500 de oameni. 

Cutremurul inregistrat astazi in Chile a avut magnitudinea de 8,3 grade pe Richer si a provocat – dupa ultimele informatii – 5 morti, peste un milion de evacuati si inundarea puternica a oraselor Coquimbo si Tongoy. Un milion de oameni din Chile au fost evacuati din casele lor, dupa ce unele cladiri s-au deplasat ori s-au prabusit. Seismul a fost atat de puternic incat s-a simtit chiar si in Buenos Aires, capitala Argentinei, aflata la peste 1.100 de kilometri departare.

Cutremur in Vrancea, in noaptea de sambata spre duminica

Cutremurul, a carui magnitudine a fost reevaluata la 8,3 de Institutul american de geologie (USGS), a lovit centrul si nordul tarii din America de Sud, provocand panica in randul populatiei si declansand alerta de tsunami pe intreaga coasta.

Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, in apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost masurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul national american de avertizare pentru tsunami. Seismul s-a produs seara devreme, afectand capitala Santiago, cu peste 5 milioane de locuitori, fiind urmat de numeroase replici.

Serismul a fost resimtit pana la Buenos Aires in Argentina, la o distanta de 1.400 km. Cutremurul de pamant a fost inregistrat la 19.54 (22.54 GMT), la 36 km vest de orasul Canela Baja in regiunea Coquimbo (500 km nord de Santiago) si la o adancime de 11 km, potrivit Centrului Seismologic National al Universitatii Chile.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.