0.4 C
România
28 octombrie 2021
Cutremur la MAI. Gheorghe Nicolae, fost sef al DIPI, a cheltuit pe protocol banii destinati misiunilor anticoruptie
Social

Cutremur la MAI. Gheorghe Nicolae, fost sef al DIPI, a cheltuit pe protocol banii destinati misiunilor anticoruptie

Cutremur la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Gheorghe Nicolae, fost sef al DIPI, considerat mana dreapta a fostului ministru Gabriel Oprea, a fost pus sub urmarire penala, luni, pentru complicitate la abuz in serviciu si doua infractiuni de deturnare de fonduri.. Gheorghe Nicolae este acuzat, printre altele, ca a cheltuit pe protocol banii destinati misiunilor anticoruptie. 

Totodata, procurorii anticoruptie sustin ca alți trei foști șefi din cadrul DIPI sunt cercetați penal în același dosar.

Între fondurile deturnate se află și banii care erau destinați a fi cheltuiți pentru bunuri necesare misiunilor operative anticorupție. Banii au fost cheltuiți abuziv, inclusiv pentru protocol. Totul s-ar fi petrecut in mandatul fostului ministru Gabriel Oprea.

Potrivit unui comunicat al DNA, in sarcina lui Nicolae Gheorghe s-a retinut savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si doua fapte de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale).

In acelasi dosar, sunt urmariti penal Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Marian Danut Iacob, comisar sef, la data faptei sef al Diviziunii Administrative in DIPI, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale), si Nelu Zarnica, chestor principal de politie, la data faptei adjunct al sefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale).

DNA precizeaza ca, in vara anului 2015, Nicolae Gheorghe si Gabriel Pavel, prin intocmirea documentatiei aferente, au contribuit la achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fara ca ele sa fie folosite la acest tip de activitati.

Cum s-au cheltuit banii destinați anticorupției

În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Stiri pe aceeasi tema

Baza de la Deveselu a fost inaugurata, scutul antiracheta este operational

Cristiana Petrariu Bota

Radu Mazare si Sorin Strutinsky, in arest la domiciliu

Cristiana Petrariu Bota

Bilantul cazurilor de coronavirus in Romania, 9 noiembrie: Numar ridicat de decese si pacienti internati la ATI

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult