24.5 C
România
17 septembrie 2021
LOCUINTE EXECUTATE SILIT
Social

Daca va inchiriati locuinta, s-ar putea sa intrati in vizorul inspectorilor Antifrauda

Daca va numarati printre cei care isi inchiriaza locuintele pe site-urile specializate s-ar putea sa primiti o vizita din partea inspectorilor antifrauda. Asta doar daca nu v-ati inregistrat la Registrul Comertului si nu platiti impozitul pe venit din inchiriere.

Totodata, o lege a turismului adoptata in Senat interzice platformelor online sa mai promoveze unitatile de cazare care nu sunt inregistrate.

Cei mai multi inchiriaza fara sa elibereze factura. Se promoveaza in anunturi postate pe internet, iar inspectorii de la Antifrauda au inceput sa fara verificari. Numai in Bucuresti au identificat peste 2.500, iar proprietarii au fost invitati la sediile ANAF pentru a li pune in vedere ca e musai sa plateasca impozit pe venit.

La nivel national se estimeaza ca numarul anunturilor este de ordinul zecilor de mii. Asta inseamna ca cei care ofera spre inchiriere mai mult de cinci camere sa detina case de marcat.

Adrian Benta, consultant fiscal: „O persoana fizica ce da in inchiriere un apartament are obligatia ca, in 30 de zile de la semnarea contratului de inchiriere, sa se duca la autoritatea fiscala si sa depuna declaratia estimativa de venit, impozitul este in procent de 10% dintr-un venit net. Vorbim si de cele inchiriate in scop turistic”.

Totodata, pana la data de 15 martie 2020 persoanele fizice trebuie sa depuna o declaratie unica in care sa declare veniturile realizate in anul precedent.

Intre timp, si o lege a turismului, adoptata in Senat, reglementeaza modul in care site-urile pot promova anunturile proprietarilor. Adica nu vor mai fi postate daca operatorii economici sau persoanele fizice nu dovedesc ca detin certificatul clasificare sau de inregistrare.

Ministrul Turismului: „Pentru unitatile de cazare, si aici vorbim de hoteluri, pensiuni, au obligatia sa obtina o autorizatie din partea mininisterului. Pentru persoanele fizice sub cinci camere, o sa introducem aceasta inregistrare, nu se percep taxe in plus, se pot face atat online, cat si fizic, la nivelul autoritatilor locale, sub forma de cerere si trebuie sa indeplineasca criterii minime”.

O astfel de reglementare, sustine ministrul Turismului, este obligatorie si, totodata, ajuta pentru a se cunoaste cu exactitate numarul spatiilor de cazare din tara noastra.

Stiri pe aceeasi tema

Psihologul Hanibal Dumitrascu a murit, dupa ce zilele trecute a suferit un accident vascular pe strada

Ioana Badulescu

Cutremur in judetul Buzau de 3.5 pe Richter produs azi-noapte

Bogdan

Profesorii vor primi statutul de autoritate publica. Proiect de lege

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult