Dacian Ciolos: Guvernul si majoritatea parlamentara au luat justitia la ochi

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 15, 2017 18:18

Dacian Ciolos: Guvernul si majoritatea parlamentara au luat justitia la ochi

Fostul premier Dacian Ciolos a scris pe pagina sa de Facebook: “Comisia europeană a publicat noul raport MCV. Cred că e foarte clar exprimată intenția Comisiei de a pune capăt acestui mecanism înainte de începerea Președinției României la Consiliul UE, doar dacă România demonstrează că statul de drept și independența justiției sunt respectate.

Nu pentru a face plăcere cuiva de la Bruxelles, din capitalele statelor democratice sau din altă parte, ci pentru că acestea fac parte din valorile la care am aderat odată cu intrarea în UE și care stau la baza bunăstării și a libertăților fundamentale ale omului.

Anul trecut s-au făcut progrese considerabile în acest sens. La acea vreme, atât guvernul cât și societatea civilă, alături de instituțiile din sistemul judiciar au dovedit că asta își doresc pentru România. Anul acesta, guvernul și majoritatea politică din parlament au luat din nou justiția la ochi. La începutul anului, cu o tentativă de lovitură scurtă în plină figură.

După ieșirea oamenilor în stradă, loviturile s-au reluat dar mai “finuț”, pentru a nu se vedea vânătăile, însă obiectivele par să rămână aceleași: subordonarea politică (și nu evitarea abuzurilor așa cum ni se spune) a sistemului judiciar care pare să încurce socotelile unora care au impresia în continuare că puterea politică vremelnică înseamnă dreptul de a trata statul și bunurile publice ca pe propria moșie.

Acest gen de semnale precum cel al Comisiei europene sunt utile, dar nu vor putea înlocui niciodată voința și sinceritatea politică în a accepta că fără justiție independentă nu vom scăpa de tentația corupției nici la vârful și nici la baza societății. Și că fără cinste și onestitate nu vom avea bunăstare consolidată oricât de bine ar merge economia.
Acei politicieni care încă ezită în a face ceea ce spun atunci când clamează susținerea independenței justiției trebuie să aleagă sinceritatea. Iar cei care stau pe margine sperând că lucrurile se vor schimba de la sine să-și asume la viitoarele alegeri un rol activ.

Până la alegeri să dăm semnalul clar celor care acum abuzează de puterea dată de o majoritate politică în parlament și la guvernare că modificările legislative care merg împotriva independentei justiției și a statului de drept nu ne reprezintă pe cei mulți”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.