9.2 C
România
17 octombrie 2021
Politica

Dacian Ciolos si Angela Merkel au sustinut o conferinta de presa comuna la Berlin

Premierul roman Dacian Ciolos si cancelarul german Angela Merkel au sustinut joi, la Berlin, o conferinta de presa comuna. Dacian Ciolos si-a exprimat speranta ca perioada urmatoare va aduce aderarea Romaniei la Schengen, dupa progresele tehnice si eforturile de combatere a coruptiei, iar Angela Merkel a afirmat ca „Cred ca proiectul Schengen e de actualitate, de foarte mare actualitate. Trebuie sa rezolvam problema migratiei ilegale”.

Cancelarul german a subliniat faptul ca „Romania e un partener extrem de important pentru noi in UE, in NATO. (…) Avem relatii economice foarte bune cu Romania, suntem al treilea mare investitor.”

De asemenea, Angela Merkel a anuntat ca a discutat cu Dacian Ciolos despre „securitatea granitelor externe ale UE astfel incat statele europene sa isi imparta egal responsabilitatile”.

Întrebată, la finalul declarațiilor, dacă Germania a discutat despre restricțiile ajutoarelor sociale, în contextul în care în Germania sunt și români, nu doar refugiații din Siria, Angela Merkel a spus:

„Să nu uităm că în Europa există libertate de mișcare. Migranții din interiorul Uniunii Europene nu primesc din prima zi ajutor social. Ministrul despre care vorbeați (din Austria) se uită și la ce fac britanicii. Pentru noi, fiecare angajat român este foarte important, dar în momentul în care există o legătură directă între migrație și ajutoarele sociale, lăsăm instituțiile să decidă. Nu suntem o uniune sociala, fiecare țară are sistemul ei”.

Premierul Dacian Cioloș s-a aflat joi, 7 ianuarie, la Berlin, la invitația cancelarului federal german, Angela Merkel. Întrevederile aflate pe agendă au vizat întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenția Consiliului European desfășurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migrația și politica externă a Uniunii Europene.

Vizita oficială în Germania a fost, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relatiile economice și a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri.

În cadrul vizitei, Dacian Ciolos a avut o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel, urmată de un prânz de lucru și de o conferință de presă comună. De asemenea, prim-ministrul Cioloș va avea  întâlniri cu reprezentanţi ai Grupului parlamentar de prietenie din Bundestag și ai comunității românești din Germania.

Din delegația oficială condusă de premierul Dacian Cioloș au facut parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi şeful Cancelariei primului-ministru Dragoş Tudorache.

Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din comerţul exterior al ţării noastre. Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10% în cursul ultimilor 6 ani. În 2014 s-a atins nivelul record de 21,3 miliarde euro (din care exportul românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german 11,2 miliarde euro). Potrivit datelor statistice BNR din 30.09.2015, Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească (cca. 7 miliarde euro).

Stiri pe aceeasi tema

Radu Mazare si Decebal Fagadau, urmariti penal in acelasi dosar pentru abuz in serviciu

Cristiana Petrariu Bota

Tudor Chirila a transmis un mesaj inainte de alegeri: Iesiti la vot! E o datorie sa incerci sa schimbi lucrurile in tara asta

Cristiana Petrariu Bota

Premierul Dancila participa la ceremonia de investire a lui George Ciamba de la Palatul Cotroceni. Camera Deputatilor a amanat „Ora premierului”

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult