21.1 C
România
26 septembrie 2022
Dan Adamescu, condamnat la 4 ani si 4 luni de inchisoare. Mircea Moldovan a primit 22 de ani de inchisoare
Social

Dan Adamescu, sub control judiciar cu o cautiune record de 40 de milioane lei

Cautiune-record pentru Dan Adamescu, care a fost pus sub control judiciar in dosarul privind falimentul companiei de asigurari Astra. Procurorii DNA i-au instituit lui Dan Adamescu sa depuna garantii in valoare de 40 de milioane de lei, in dosarul în care este acuzat de abuz in serviciu, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.

Amintim ca Dan Adamescu a fost audiat luni de procurorii DNA și a fost pus sub control judiciar. Omul de afaceri are la dispoziție 10 zile să depună cauțiunea de 40 de milioane de lei impusă de procurorii DNA. Este cea mai mare cauțiune instituită până în prezent de anchetatori, de exemplu, de 8 ori mai mare decât cea în cazul Elenei Udrea, suspectată de mai multe fapte de corupție.

În cazul în care nu are bani, Dan Adamescu poate depune garanții mobiliare și imobiliare. Dacă nu va depune cauţiunea, Adamescu riscă să ajungă preventiv după gratii ori în arest la domiciliu.

Dan Adamescu este acuzat de procurori că în perioada 2011-2013 a administrat în mod defectuos compania Astra Asigurări, pentru a obţine avantaje personale. Cu sprijinul unor șefi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Adamescu ar fi golit conturile companiei, lucru care a afectat activitatea de asigurare. În toată această perioadă Astra încheia polițe de asigurare, deși riscul nu era acoperit în niciun fel.

Toate aceste nereguli au băgat Astra Asigurări în faliment, iar paguba produsă societății se ridica la peste 795 de milioane de lei.

„În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, se arata in comunicatul de presa transmis de DNA.

Concret, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

– a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.
– a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
– a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

2.Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societății ASTRA).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

3.Inculpatul Adamescu Dan Grigore în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat și obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia, mai arata DNA in comunicat.

Related posts

Bogdan Mindrescu, directorul Aeroportului Otopeni, a demisionat din functie

Ioana Badulescu

Ordonanta militara 10: Prevederi referitoare la programul persoanelor varstnice si suspendarea unor zboruri

Lucy Ionesco

Kovesi, vizata de o posibila inlocuire din functie din fruntea DNA

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult