„Ungaria, victorie istorica in plenul PE cu votul romanilor. Eurodeputatii romani au votat alaturi de Laszlo Tokes impotriva intereselor Romaniei“, scrie Dan Tanasa, presedinte-fondator al Asociatiei Civice pentru Demnitate in Europa. Intr-un articol postat pe blogul sau, Dan Tanasa scrie:
„Niciun eurodeputat roman nu a votat impotriva Raportului referitor la standardele minime pentru minoritati in UE, intocmit de un eurodeputat slovac de etnie maghiara. Raportul a fost adoptat astazi (marti- n.red) de plenul Parlamentului European. In anul Centenarului Marii Uniri, Ungaria inregistreaza o mare victorie in Parlamentul European cu votul eurodeputatilor romani care au votat la fel ca eurodeputatul Laszlo Tokes.
Plenul Parlamentului European a adoptat astazi (marti- n.red), cu 489 de voturi pentru, 112 impotriva si 73 de abtineri, Raportul referitor la standardele minime pentru minoritati in UE.
Anterior, raportul primise avizul Comisiei pentru cultura si educatie din Parlamentul European. De asemenea, raportul a primit avizul Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din PE cu 44 de voturi pentru, 4 impotriva si 4 abtineri. Din aceasta comisie fac parte si eurodeputatii romani Monica Macovei, Traian Ungureanu si Sogor Csaba. Toti cei trei eurodeputati romani au votat in comisie pentru adoptarea rezolutiei (detalii aici). Desi aveau posibilitatea sa sustina cauza Romaniei si sa ofere argumente solide cu privire la modelul romanesc de protectie a minoritatilor nationale, Monica Macovei si Traian Ungureanu au votat pentru adoptarea raportului, impotriva intereselor Romaniei. Singurul eurodeputat din comisie care a facut opinie separata, impotriva textului raportului, a fost eurodeputatul polonez Marek Jurek.
Practic, documentul votat astazi in plenul PE contine referiri la toate subiectele centale ale propagandei separatiste maghiare din Transilvania, de la utilizarea limbii in administratia publica, la cultura, educatie in limba materna si multe altele (detalii aici).
Raportul, initiat de un eurodeputat slovac de etnie maghiara, József Nagy, reprezinta in fapt o noua incercare a Ungariei de a misca lucrurile in directia impunerii de la Bruxelles a unor drepturi ale minoritatilor nationale care sa aiba ca efect realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a asa-zisului tinut secuiesc, dupa modelul mult invocat al Tirolului de Sud, ca prin pas catre o autonomie mult mai larga a Transilvaniei. De acesta data, Ungaria a apelat la un eurodeputat de origine maghiara pentru a provoca o dezbatere urmata de adoptarea unei rezolutii a PE care sa impuna un standard minim in domeniul protectiei minoritatilor nationale din UE.
Adoptarea acestui raport va genera la nivelul institutiilor Uniunii Europene o ampla dezbatere care va obliga Comisia Europeana sa demareze proceduri care sa transpuna in practica cele cuprinse in raport. Asadar, adoptarea acestui raport constituie un prim pas in directia unei legislatii europene in privinta protectiei minoritatilor nationale. In mod evident, aceasta legislatia va afecta statele membre ale UE care au recunoscut existenta unor minoritati nationale. Tari care Franta, Grecia, Germania, Portugalia, Bulgaria, spre exemplu, care nu recunosc niciun fel de minoritati nationale pe teritoriul lor nu vor fi afectate de aceasta legilatie.
Adoptarea acestui raport este o victorie mare a Ungariei si a UDMR, chiar in anul Centenarului Marii Uniri, si in mod evident o veste foarte proasta pentru Romania, care ar putea fi obligata in Bruxelles sa largeasca cadrul drepturilor pe care le acorda deja cetatenilor apartinand minotiratilor nationale. Evident, singura comunitate minoritara care se plange in Romania de lipsa unor astfel de drepturi este cea maghiara. Asta pentru ca punctul terminus al acestui proiect pretins european nu este vreun drept al unor cetateni ci realipirea Transilvaniei la Ungaria.
Din pacate, cauza Romaniei in acesta chestiune a fost tradata de aproape toti eurodeputatii romani care au votat astazi in plenul PE la Strasbourg.
Eurodeputatul magiar Laszlo Tokes a votat si el pentru adoptarea Raportului.
Alaturi de eurodeputatul maghiar Laszlo Tokes si deci impotriva intereselor Romaniei au votat eurodeputatii romani Norica Nicolai, Renate Weber, Monica Macovei, Daniel Buda, Andi Cristea, Cristian Busoi, Ramona Manescu, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Muresan, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Mihai Turcanu, Traian Ungureanu, Adina Valean, Victor Bostinaru, Damian Draghici, Maria Grapini, Doru Frunzulica, Dan Nica, Ioan Mircea Pascu, Emilian Pavel, Razvan Popa, Claudiu Tanasescu, Claudia Tapardel, Maria Zoana. Tot in favoarea adoptarii raportului a votat si UDMR-istii Iuliu Winkler si Sogor Csaba, insa pe ei nu-i bunaieste nimeni ca ar actiona in interesul Romaniei.
Doar doi eurodeputati romani, Mircea Diaconu si Laurentiu Rebega, s-au abtinut de la vot“.