Danemarca implementeaza noi reguli pentru divort. Cuplurile trebuie sa astepte trei luni si sa treaca prin sedinte de consiliere

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 22, 2019 16:46

Danemarca implementeaza noi reguli pentru divort. Cuplurile trebuie sa astepte trei luni si sa treaca prin sedinte de consiliere

Danemarca, tara cu una dintre cele mai ridicate rate a divortului din vestul Europei, ar dori ca ruperea casatoriilor sa fie un pic mai dificila. Chiar daca divortul ramane totusi o optiune pentru toate cuplurile, procesul devine mai usor de suportat pentru toti cei implicati, transmite The Guardian.

Pana de curand, danezii puteau intenta divort prin completarea unui simplu formular online. Dar, dupa ce o noua lege a intrat in vigoare in aprilie, cuplurile care doresc sa se desparta sunt nevoite sa astepte trei luni si sa participe la sedinte de consiliere inainte ca relatia lor sa fie dizolvata oficial.

Intre timp, un sondaj creat de cotidianul Politiken arata ca 68% dintre autoritatile daneze ofera sedinte de terapie pentru cuplurile aflate in dificultate, argumentand ca pastrarea familiilor impreuna ar putea economisi banii destinati proiectelor imobiliare si serviciilor, scrie The Guardian.

Initiativele legislative, care in unele tari ar putea fi considerate drept o exagerare si o incalcare a vietii private de catre autoritati, au fost apreciate de publicul si politicienii din Danemarca, doar o mica parte din Alianta Liberala criticand proiectele.

Danemarca a militat dintotdeauna pentru drepturile familiilor, oferind concediu de maternitate si paternitate mai indelungat decat in alte tari si program de gradinita public si universal. Cu toate acestea, tara scandinava a inregistrat 15.000 de cazuri de divort in 2018, echivalentul a jumatate din totalul casatoriilor din acel an.

„Este vorba despre reducerea costurilor de divort”, spune Gert Martin Hald, psiholog si profesor la Universitatea din Copenhaga, care a ajutat la crearea unui curs de consiliere, acesta fiind acum obligatoriu pentru cuplurile cu copii sub 18 ani, inainte de finalizarea divortului.

„Este bine pentru cuplu, dar si pentru municipalitate. Preventia este intotdeauna mai buna decat antidotul”, spune Jette Haislund, directorul departamentului de sanatate la municipalitatea Ringkøbing-Skjern, din vestul tarii, una dintre primele zone in care s-a experimentat cu acest tip de terapie.

Perioada de asteptare de trei luni initiata de guvern, precum si cursul de „cooperare dupa divort”, sustinute online sau prin intermediul unei aplicatii pe telefon, au ca scop imbunatatirea procesului pentru familiile care trec prin divort prin promovarea comunicarii.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.