1.1 C
România
30 noiembrie 2023
Deputatul Daniel Gheorghe
Politica

Daniel Gheorghe, despre valul de critici la nominalizarea jurnalistei Oana Stanciulescu in CA al TVR

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, comenteaza pe tema criticilor venite dupa ce PNL a anuntat ca o nominalizeaza pe jurnalista Oana Stanciulescu ca membru in Consiliul de Administratie (CA) al TVR.

Intr-un comunicat de presa, Daniel Gheorghe sustine ca discutiile pe tema desemnarii unui membru al CA al TVR nu ar trebui sa se poarte in jurul opiniilor personale, ci in jurul unor principii. „Libertatea de exprimare e un astfel de principiu. Integritatea e un altul. Pentru un jurnalist, cele două principii democratice reprezintă pilonii profesiei. Pentru liberali, reprezintă coordonate esențiale ale doctrinei”, sustine deputatul.

Va prezentam mai jos comunicatul de presa al deputatului PNL Daniel Gheorghe, intitulat „În memoria luptătorilor anticomuniști, PNL trebuie să-și mențină desemnarea în CA al TVR a unui om cu conștiința liberă”.

„După un sfert de secol de la căderea comunismului în România, aș fi crezut ca ideea de cenzură trebuie să rămână un capitol întunecat din manualele de istorie recentă. Însă, după inițiativa absurdă a liderului PSD Liviu Dragnea de a reintroduce delictul de opinie, constat că încă mai există în societate, chiar în rândul elitelor ”consacrate”, frica de libertatea de exprimare.

Recent, Partidul Național Liberal a decis să susțină numirea doamnei Oana Stănciulescu, cunoscut și apreciat jurnalist de televiziune și presă scrisă, ca membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. Într-un moment delicat pentru postul național, noi, liberalii, am considerat că desemnarea unor persoane integre și avizate în materie de presă este o necesitate. Oana Stănciulescu este, fără doar și poate, o persoană deopotrivă integră – după mai bine de două decenii de activitate, numele său nu este asociat niciunei controverse – și competentă, cu o carieră importantă în cotidiene centrale și televiziuni de știri.

Citeste si: Vicepresedinte PNL Diaspora, drept la replica privind situatia din Italia care l-a implicat pe senatorul Viorel Badea

Dincolo de aceste considere, Oana Stănciulescu este un om liber, care a criticat atunci când a considerat că partidele – inclusiv PNL – se depărtează de menirea lor, și care și-a recunoscut simpatiile, atunci când a simțit că societatea are nevoie de modele. Martirii închisorilor comuniste sunt modele propuse de Oana Stănciulescu.

Deținuții politici sunt modele propuse de Oana Stănciulescu. Cei care, în anii negri ai stalinismului, s-au opus distrugerii sistematice a fibrei acestui neam sunt modelele propuse de Oana Stănciulescu.

Însă discuția despre desemnarea unui membru al CA al TVR nu ar trebui să se poarte în jurul opiniilor personale. Ci în jurul câtorva principii. Libertatea de exprimare e un astfel de principiu. Integritatea e un altul. Pentru un jurnalist, cele două principii democratice reprezintă pilonii profesiei. Pentru liberali, reprezintă coordonate esențiale ale doctrinei.

Ca liberal, ca național-liberal, am datoria de conștiință să reafirm susținerea pentru libertatea conștiinței, libertatea de exprimare și libertatea de a ne alege propriile modele.

Se aduce relativ frecvent în discuție legea 217/2015, o lege care cred că este foarte des greșit interpretată indiferent de unghiul de opinie despre care vorbim. În realitate, această lege ar fi trebuit sa ducă la revizuirea așa-ziselor sentințe date de tribunalele poporului, acelea care nu au fost amnistiate până în prezent prin sentințe date inclusiv de justiția comunistă, pentru a separa criminalii de război de martirii anticomuniști pe care un regim ilegitim și totalitar i-a stigmatizat.

Însă, prin interpretarea incorectă a legislației ori prin tertipuri comune propagandei marxist-leniniste, mă tem că va veni o zi în care memoria martirilor anticomuniști va fi declarată ilegală, va fi cenzurată, iar acuzațiile agenților sovietici de după 1944 vor fi reluate. Asumarea fără de patimi a istoriei și libertatea circulației ideilor și valorilor riscă să fie înlocuite de un nou tip de proletcultism gata să înfiereze memoria martirilor din închisori și să pună la zid orice minte liberă.

Concluzionez, amintind că tot într-o temniță comunistă, alături de mulți dintre cei pe care Oana Stănciulescu îi propune ca modele, a sfârșit și marele liberal Gheorghe Brătianu. În memoria lui, a partizanilor din munți și a celorlalți luptători anticomuniști, avem acum datoria de a refuza să acceptăm cenzura libertății de conștiință”.

HotWeek.ro este un site care militeaza pentru promovarea culturii si valorilor romanesti. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.

Related posts

Iulian Chifu: Operatiunile de la Alep vor pune Europa sub o noua presiune migrationista

Lucy Ionesco

Guvernul Dancila schimba ministri, secretari si subsecretari de stat, dar si membri ai consiliilor de administratie din vechea garda

Ioana Badulescu

Gabriela Firea, despre o posibila candidatura la alegerile prezidentiale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult