4.9 C
România
28 octombrie 2020
Alegeri

Data alegerilor parlamentare va fi decisa de Parlament, a decis Curtea Constitutionala

Data alegerilor parlamentare din 2020 va fi decisa de Parlament, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), institutie care a respins marti marti sesizarea presedintelui Klaus Iohannis.

Decizia CCR a fost luata cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizarii si 4 voturi ”impotriva”. Au votat pentru respingere judecatorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga si Mona Pivniceru, iar impotriva respingerii s-au pronuntat judecatorii Livia Stanciu, Simina Tanasescu, Marian Enache si Daniel Morar.

Legea care prevede ca data alegerilor parlamentare din acest an o stabileste Parlamentul, si nu guvernul asa cum s-a intamplat in ultimii 30 de ani, a fost initiata de PSD, ALDE si UDMR, a fost adoptata in aceeasi zi, pe 27 iulie, atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor.

In sesizare se subliniaza ca stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organica, cu cel putin 60 de zile inaintea datei alegerilor, prin derogare, creeaza un cadru legislativ special doar pentru urmatoarele alegeri parlamentare.

„Apreciem ca o atare modificare, realizata cu mai putin de 6 luni inainte de alegerile la termen, incalca exigentele art. 1 alin. (5) din Constitutie in dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii si cea a securitatii raporturilor juridice”, a explicat presedintele.

Acesta a precizat ca s-a instituit, astfel, o prerogativa pentru Parlament de a stabili in mod discretionar data alegerilor parlamentare.

„In actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileste data alegerilor parlamentare devine cu atat mai problematica in situatia in care ar interveni una dintre cauzele care determina prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenta. Este posibil ca legea organica prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare sa fie necesar sa fie modificata din considerente ce tin de evolutia situatiei sanitare”, a mentionat Klaus Iohannis.

Acesta sustine ca prin interventia intempestiva si formalizarea excesiva a procedurii de stabilire a datei alegerilor ”se creeaza premisele incalcarii altor dispozitii si garantii constitutionale”.

„Daca senatorii si deputatii vor fi obligati sa acorde votul in sensul adoptarii legii de stabilire a datei alegerilor, atunci vointa parlamentarului nu mai este libera, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plaseaza legea criticata pe taramul nulitatii absolute”, a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele considera ca Parlamentul dobandeste competenta de a stabili data alegerilor in mod discretionar, cu ignorarea regulilor stabilite de Constitutie, putandu-se ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, in afara cadrului constitutional.

Stiri pe aceeasi tema

REZULTATE ALEGERI NEAMT. Cine a castigat primaria Piatra Neamt si primariile din judet

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI LOCALE 2016 NEAMT. Ei sunt candidatii la Primaria Piatra Neamt la alegerile locale din iunie

Cristiana Petrariu Bota

REZULTATE PREZIDENTIALE 2019, EXIT-POLL. Iohannis 38,7%, Dancila 22%, Barna 16,1%

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult