8.7 C
România
23 octombrie 2021
Populatia Romaniei va scadea cu 17% pana in 2050, tara noastra fiind in topul tarilor din Europa de Est cu cea mai intensa depopulare
Breaking News Social

Datele demografice ale Romaniei, ingrijoratoare! Populatia Romaniei este tot mai putina si mai batrana

Populatia Romaniei este tot mai putina, mai batrana si locuieste intr-o proportie mare, fata de standardele europene, in mediul rural. Datele privind populatia Romaniei sunt sau ar trebui sa fie tot mai atent urmarite. Motivul este legat bineinteles de temele tot mai fierbinti din mediul economic care se refera la numarul de romani care se afla in tara si la evolutia demografica.

Acesti indicatori vor influenta tot mai mult piata muncii intr-un sens pe care il descoperim inca de acum. Adica, migratia masiva. Studiile arata ca in ultimii 10 ani au plecat din Romania 3,5 milioane de cetateni, iar aceasta emigratie influenteaza deja piata muncii. Somajul redus face ca firmele sa isi gaseasca tot mai greu noi angajati. Studiile de specialitate arata ca, in urmatorii ani, daca nu se vor lua masuri de incurajare a integrarii in piata muncii, Romania va avea un deficit de forta de munca de 1,1 milioane de persoane.

Cifrele publicate ieri de Institutul de Statistica vin sa confirme tendinta negativa in care se afla Romania din punct de vedere demografic.

Astfel, la jumatatea acestui an, in Romania populatia dupa domiciliu era de 22.178.000 de persoane, in usoara scadere, cu 0,1%, fata de anul trecut. Se poate observa ca nu se leaga ceva in aritmetica datelor, in sensul ca daca adunam populatia domiciliata in tara cu cea aflata peste hotare ajungem la o cifra de peste 25 milioane de oameni. Ceea ce este prea mult prentru Romania. Aparenta contradictie se rezolva prin faptul ca multi dintre romani nu isi clarifica situatia in tara atunci cand pleaca, pentru o perioada de timp, in afara granitelor.

Populatia urbana a scazut fata de anul precedent fiind de 12,5 milioane de persoane, adica 56% din total. Raportul urban-rural este in continuare extrem de echilibrat, 56% la 44%, ceea ce face inca o data din Romania o tara atipica la nivel european. Cu siguranta, si la acest capitol se pot gasi explicatii, dar, indiferent de acestea, realitatea ne arata o populare intensa a spatiului rural, care, din pacate, face progrese lente spre a ajunge la infrastructura urbana legata de modul de locuire.

In acelasi timp, exista zone rurale care in ultimii ani, au devenit practic depopulate, dar fenomenul este pus in legatura cu parasirea unor comune de catre populatia tanara care s-a indreptat catre statele europene si nu neaparat spre zonele urbane autohtone. Depopularea unor sate din Romania s-a facut prin plecarea in afara tarii nu in tara.

Tendintele negative nu se opresc aici. Cele mai ingrijoratoare sunt legate de imbatranirea populatiei. Indicele de imbatranire demografica a crescut, la fel si varsta medie. Iata coordonatele. Populatia de peste 65 de ani depaseste cu 395.000 de persoane, populatia tanara in varsta de pana la 14 ani. Indicele de imbatranire demografica a crescut la 109,2, adica la 112 persoane in varsta sunt 100 de persoane tinere. De asemenea, varsta medie a populatiei este de 41,4 ani, cu 0,2 ani mai mare decat la 1 iulie 2017.

Cifrele par mici, dar ele releva o tendinta. Romania are o problema demografica, ignorata complet de administratie si politicieni si pentru care daca nu se vor cauta solutii va duce la confirmarea unor cifre sumbre. Exista prognoze care arata ca Romania va ajunge in urmatorii 25+30 de ani la o populatie de numai 12 milioane de locuitori.

Pare alarmist sau mult prea departe in timp. Numai ca daca nu se iau masuri inca de pe acum, este posibil ca prognozele cele mai pesimiste sa se adevereasca. Si anume ca Romania sa aiba scaderi masive de populatie cu efecte directe asupra economiei.

Stiri pe aceeasi tema

CAUCIUCURI DE IARNA 2017. Ce prevede Codul Rutier privind obligativitatea de a echipa masina cu cauciucuri de iarna

Ioana Badulescu

COD RUTIER 2015 – PERMISE AUTO 2015: Modificari la permisul de conducere. Cum obtii permisul auto din 5 octombrie 2015

Cristiana Petrariu Bota

CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru dispunerea unui control la parchete vizand protocolul cu SRI

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult