2.9 C
România
21 februarie 2024
Life

David Bowie a murit la varsta de 69 de ani. Biografia si cariera artistului

David Bowie, cântăreț, compozitor și actor, a murit luni la vârsta de 69 de ani. David Bowie a fost o personalitate marcantă a muzicii pop timp de aproape jumătate de secol. Moartea lui David Bowie a generat o vie emoție și reacții din partea unor personalități care l-au cunoscut, dar și a nenumăraților săi fani.

„David Bowie a murit în pace azi, înconjurat de familia sa după o luptă curajoasă de 18 luni cu cancerul. Deși mulți dintre voi împărtășesc această pierdere, vă cerem să respectați dreptul familiei la viață privată în aceste momente de doliu”, se arata în comunicatul emis pe conturile artistului din rețelele sociale.

Una dintre primele reacții a venit din partea celebrei cântărețe Madonna „Sunt devastată! Acest mare Artist mi-a schimbat viața! A fost primul concert pe care l-am văzut la Detroit!” a scris ea pe Twitter.

„Am crescut ascultându-l și privind la geniul pop David Bowie. A fost un maestru al reinventării, care de fiecare dată găsea soluția. O uriașă pierdere”, a spus la rândul său prim ministrul Marii Britanii, David Cameron.

Bowie a fost activ până în ultimele zile ale vieții sale, cel de-al 25-lea album al său, Blackstar apărând la începutul lui ianuarie 2016, cu prilejul împlinirii vârstei de 69 de ani.

Născut David Jones pe 8 ianuarie 1947, e și-a schimbat numele în 1966 și a devenit faimos în 1969 cu melodia Space Oddity despre astronautul Tom aflat în derivă, melodie reluată cu binecuvântarea artistului de astronautul canadian Chris Hadfield de la bordul stației spațiale internaționale în 2013.

David Bowie – Geniu al imaginii

Unul dintre cele mai celebre albume ale lui Bowie The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – pe scurt Ziggy Stardust – publicat în 1972 este legat de imaginea de androgin a artistului.

În ianuarie 1972 Bowie a dezvăluit într-un interviu că este homosexual, și-a vopsit părul oranj și a început să apară îmbrăcat în ținute feminine.

În fapt, Bowie era mai degrabă bi-sexual, el a fost căsătorit de mai multe ori, ultima dată cu actrița Iman și are doi copii, un fiu, regizorul Duncan Jones și o fiică Alexandria.

El a jucat și în câteva filme de succes, Just a Gigolo (1978), ultimul film al Marlenei Dietrich, Merry Christmas Mr Lawrence (1983), în care joacă rolul unui prizonier de război la japonezi în cel de-al doilea război mondial, Labyrinth (1986) unde joacă pe Jareth the Goblin King sau The Last Temptation of Christ (1988) în care joacă rolul lui Pilat din Pont.

Cariera sa a fost o lungă serie de reinventări de stiluri muzicale și de înfățișări, care i-au adus reputația unui geniu al imaginii.

Bowie a fost o personalitate complexă. „Eram tânăr și neangajat iar budismul mă atrăgea în acel timp – „Salvarea există”, dar de fapt n-a mers. Pe urmă am trecut prin Nietzsche, satanism, creștinism… olărit și am ajuns să cânt. A fost un drum lung”, spunea el într-un interviu din 2004.

„Nu sunt chiar un ateist și asta mă îngrijorează. E un mic lucru care mă reține. Ei, de fapt sunt aproape un ateist. Mai dați-mi câteva luni.”, afirma Bowie în 2003.

Dar, deși ținuta sa pe timp de zeci de ani a contribuit la schimbarea atitudinilor față de homosexuali, Bowie nu a fost niciodată un animal politic. El a refuzat acordarea titlului de Sir în 2003.

„N-am avut niciodată intenția să accept așa ceva. Serios nu știu pentru ce este asta. Nu mi-am petrecut viața lucrând pentru așa ceva”, spunea atunci Bowie.

Sursa: RFI

Related posts

Otilia Bilionera, in lacrimi dupa ce s-a despartit de iubitul turc

Lucy Ionesco

Rares Bogdan va fi On Air la Realitatea FM si ar putea prelua ziarul si site-ul Romania Libera

Lucy Ionesco

Andreea Mantea o inlocuieste pe Adelina Pestritu la Wowbiz. Care a fost motivul schimbarii de la Kanal D?

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult