De ce este imposibil de analizat teza de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota octombrie 31, 2016 11:08

De ce este imposibil de analizat teza de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

Radu Motica, cel care a prezidat comisia de doctorat a sefei DNA Laura Codruta Kovesi, nu crede ca cineva va avea curajul sa verifice lucrarea. Teza de doctorat a sefei DNA a fost analizata deja cu un soft anti-plagiat, iar acum se cauta un specialist care sa interpreteze rezultatele. Analiza este efectuata de Comisia de etica a Universitatii de Vest din Timisoara (UTV).

Un verdict privind teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi va fi dat abia dupa 10 noiembrie. Fostul decan al Facultatii de Drept, avocatul Radu Motica, cel care a prezidat comisia de doctorat a sefei DNA, sustine ca e aproape imposibil de analizat teza cu ajutorul unui specialist, potrivit Evenimentul Zilei.

Avand in vedere ca lucrarea a fost analizata deja cu un soft, este nevoie de interpretarea datelor de catre un specialist in Drept Penal care sa se pronunte daca similitudinile identificate reprezinta plagiat sau nu. Radu Motica nu crede ca se va gasi cineva in Romania, care sa isi asume o astfel de analiza.

Amintim ca Sebastian Ghita a declarat ca a participat la falsificarea raportului care sa arate ca teza de doctorat a sefei DNA nu este un plagiat, pentru ca la acea vreme avea “o relatie foarte apropiata” cu Kovesi, “fiind practic prieteni”. Ulterior, Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt pentru ca in 2012 ar fi participat la acest fals.

La randul sau, Laura Codruta Kovesi a raspuns ca nu a plagiat si a explicat ca lucrarea de doctorat ii apartine in totalitate si a prezentat si documente in acest sens. Intre timp, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita.

Activitatea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, va fi evaluata la sfarsitul anului

La scurt timp, fostul presedinte Traian Basescu a declarat, la Romania TV, ca avea informatii, neinsotite insa de probe, inca din 2014 despre un posibil plagiat in cazul tezei de doctorat al Codrutei Kovesi, plagiat care ar fi fost musamalizat de Sebastian Ghita si Mihnea Costoiu, Basescu sustinand totodata ca, in 2016, actualul procuror-sef al DNA a amenintat un demnitar ca va fi arestat daca se redeschide dosarul de plagiat.

In data de 16 decembrie 2011 Laura Codruţa Kovesi devenea doctor in stiinte juridice. La prezentarea tezei ar fi fost prezenti directorul SRI, George Cristian Maior, adjunctii acestuia, generalii de brigada Florin Coldea si Viorel Voinescu, dar si procurorul Marius Iacob. Indrumatorul de doctorat al sefei DNA a fost Viorel Pasca, un bun prieten al tatalui sefei DNA, fostul procuror Lascu.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.