1.8 C
România
24 noiembrie 2020
De ce mai platim contributii de sanatate cand serviciile medicale de baza nu sunt garantate de biletul de trimitere
Social

De ce mai platim contributii de sanatate cand serviciile medicale de baza nu sunt garantate de biletul de trimitere

De ce mai plătim contribuţii la sănătate când este aproape imposibil să găseşti cu bilet de trimitere un loc la analize medicale, dar şi la investigaţii paraclinice. Ziarul Financiar trage un semnal de alarma si arata ca, deşi responsabilii vorbesc de o lipsă de finanţare în sis­temul de sănătate, datele arată că în trei ani, între 2015 şi 2018, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a crescut de la 23 mld. lei la 34 mld. lei, adică o creştere cu 50%. 

Un pacient care a primit bilet de trimitere de la medic pentru efectuarea unei ra­dio­grafii găseşte cu greu un loc în care să realizeze investigaţia în mod gratuit, la fel ca în cazul analizelor medicale.

În ambulatoriile spitalelor de stat Universitar, Elias aceste investigaţii se fac cu plată (nu există contract cu Casa), în timp ce la privat programarea se poate face chiar şi peste câteva luni. Cu plată însă, pacientul poate realiza investigaţia de pe o zi pe alta şi la stat, şi la privat.

Pentru acest an bugetul prevăzut pentru CNAS este de 34 mld. lei (7,3 mld. euro), mai mult cu 17% faţă de 2017. Cea mai mare creştere la bugetul CNAS vine din contribuţiile asiguraţilor.

Drepturile asiguraţilor. Nimeni nu le respectă:
♦ Să efectueze controale profilactice, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru
♦ Să beneficieze de servicii de asistenţă medicală preventivă şi de promovare a sănătăţii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor
♦ Să beneficieze de servicii medicale în ambulatorii şi în spitale aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Articol publicat de Ziarul Financiar

Stiri pe aceeasi tema

Punctul de amenda creste de la 1 februarie 2017. Clasele de sanctiuni din Codul Rutier si noile amenzi de circulatie

Cristiana Petrariu Bota

PNL vrea sa creasca varsta de pensionare pentru politisti si magistrati: Inca sunt activi si tineri

Cristiana Petrariu Bota

Testarile sistemului RO-ALERT au inceput prin verificarea transmiterii mesajelor de avertizare catre anumite celule de telefonie mobila din Bucuresti

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult