De ce mai plătim contribuţii la sănătate când este aproape imposibil să găseşti cu bilet de trimitere un loc la analize medicale, dar şi la investigaţii paraclinice. Ziarul Financiar trage un semnal de alarma si arata ca, deşi responsabilii vorbesc de o lipsă de finanţare în sistemul de sănătate, datele arată că în trei ani, între 2015 şi 2018, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a crescut de la 23 mld. lei la 34 mld. lei, adică o creştere cu 50%.
Un pacient care a primit bilet de trimitere de la medic pentru efectuarea unei radiografii găseşte cu greu un loc în care să realizeze investigaţia în mod gratuit, la fel ca în cazul analizelor medicale.
În ambulatoriile spitalelor de stat Universitar, Elias aceste investigaţii se fac cu plată (nu există contract cu Casa), în timp ce la privat programarea se poate face chiar şi peste câteva luni. Cu plată însă, pacientul poate realiza investigaţia de pe o zi pe alta şi la stat, şi la privat.
Pentru acest an bugetul prevăzut pentru CNAS este de 34 mld. lei (7,3 mld. euro), mai mult cu 17% faţă de 2017. Cea mai mare creştere la bugetul CNAS vine din contribuţiile asiguraţilor.
Drepturile asiguraţilor. Nimeni nu le respectă:
♦ Să efectueze controale profilactice, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru
♦ Să beneficieze de servicii de asistenţă medicală preventivă şi de promovare a sănătăţii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor
♦ Să beneficieze de servicii medicale în ambulatorii şi în spitale aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Articol publicat de Ziarul Financiar