Social

De ce să nu mai amâni vizita la ortodont?

Pentru început, este important să înțelegem ce prezintă ortodonția ca ramură medicală. Aceasta se concentrează pe identificarea, prevenirea și tratarea problemelor dentare și maxilo-faciale, inclusiv poziționarea anormală a dinților sau ocluzia incorectă a dinților. Scopul ortodonției este de a obține o aliniere corespunzătoare a dinților și de a corecta problemele cauzate de o mușcătură deficitară pentru a îmbunătăți funcția dentară, digestia și estetica facială.

Care sunt problemele dentare și maxilo-faciale?

În stomatologie, problemele de acest gen sunt reprezentate de un grup de tulburări congenitale sau dobândite ale structurii, dimensiunii și formei dinților individuali sau ale aparatului masticator în ansamblu. Ele se manifestă prin malocluzie și estetică externă deficitară, afectând formarea trăsăturilor faciale. În plus, aceste modificări interferează cu funcționarea normală a dentiției și au un efect dăunător asupra sistemului digestiv.

Problemele maxilo-faciale pot afecta, de asemenea, funcționarea sistemului respirator și a aparatului fonator, precum și aspectul fizic al unei persoane. Cele mai comune cauze pot fi anomalii congenitale, cum ar fi fentele palatine și bucale, sau malformații ale oaselor maxilare și ale feței.

Tratamentul problemelor dentare și maxilo-faciale poate varia de la intervenții minore, cum ar fi tratarea cariilor dentare și extracția dinților, până la intervenții chirurgicale complexe, cum ar fi ortodonția și reconstrucția facială.

De ce nu cresc dinții corect?

Cauzele poziționării anormale a dinților includ:

  • anomalii în dezvoltarea maxilarelor;
  • eșecul creșterii dinților și modificări ale mușcăturii;
  • discrepanța în mărimea dinților de lapte și a dinților permanenți, macrodentistică generală;
  • pierderea timpurie a dinților de lapte;
  • leziuni ale maxilarului, etc.

Cum pot fi rezolvate aceste problemele la o clinică de ortodontie Cluj?

Problemele de acest ordin pot fi rezolvate la o clinică ortodontie Cluj prin mai multe metode, în funcție de gravitatea și tipul afecțiunii dentare. Printre cele mai comune metode de tratament se numără:

  1. Utilizarea unui aparat dentar metalic: este cea mai comună și eficientă opțiune, dar poate fi vizibil și poate afecta aspectul estetic al zâmbetului;
  2. Folosirea de aparate dentare transparente: este o variantă mai discretă a aparatului metalic, dar poate avea o rezistență mai scăzută;
  3. Includerea în schema de tratament a unui aparat dentar ceramic: este de culoare albă și se potrivește cu nuanța naturală a dinților, dar este mai costisitor și are o acțiune mai lentă asupra dinților;
  4. Aparatul dentar lingual: este cel mai estetic, deoarece este fixat pe partea interioară a dinților, dar poate fi costisitor și poate provoca tulburări de dicție sau iritații ale limbii;
  5. Tratamentul cu gutiere: gutiera este un dispozitiv purtat după îndepărtarea aparatului dentar, care ajută la menținerea rezultatelor. Se poartă de obicei în timpul nopții și poate fi ajustată în funcție de recomandarea medicului.

În fiecare caz, este important să se discute cu medicul ortodont despre opțiunile disponibile și să se ia în considerare nevoile și preferințele personale înainte de a alege un aparat dentar.

Astfel, nu este o noutate că rezolvarea problemelor de ortodonție la timp poate preveni complicații mai grave și poate duce la un zâmbet sănătos și frumos. Pe de altă parte, amânarea vizitei la ortodont poate duce la agravarea problemelor dentare și poate necesita un tratament mai complex și costisitor în viitor.

Articole asemănătoare

Institutul National de Sanatate Publica a anuntat al 19-lea deces cauzat de virusul gripal

Lucy Ionesco

MApN angajeaza soldati si gradati. Ce conditii trebuie indeplinite si cand se fac inscrierile

Delia Ion

Romania inregistreaza 1.339 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19. Creste numarul deceselor

Lucy Ionesco