De ce stau bine în sondaje primarii anchetaţi de DNA, dovedind ca agenda anticorupţie nu este atât de importantă pentru unii alegători. Iată cum explică la RFI Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, faptul că unii politicieni cu probleme penale vor să candideze din nou la alegerile locale, având cote ridicate de încredere în rândul electoratului.
Lia Olguţa Vasilescu a dat de înţeles că va candida pentru un nou mandat de primar al Craiovei, în timp ce Marian Vanghelie vrea un nou mandat la Sectorul 5 al Capitalei.
Alţi foşti primari de sectoare, precum Neculai Onţanu, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone au cote de încredere de aproximativ 50%, deşi sunt anchetaţi pentru corupţie.
Care sunt explicaţiile? „Sunt mai multe explicaţii legate de acest lucru. Prima şi probabil cea mai importantă este că agenda anticorupţie nu-i atât de importantă pentru majoritatea cetăţenilor, aşa cum ne-am dori să fie, anticorupţie şi integritate”, spune Ovidiu Voicu.
Cele mai noi stiri despre Alegeri 2016 sunt aici
„A doua e legată de un context electoral favorabil pentru aceşti primari, pentru că ei fiind în funcţie, au notorietate în comunităţile respective, în timp ce adversarii lor au întârziat foarte mult să anunţe contracandidaţii şi atunci nişte oameni necunoscuţi intră în competiţie la acest moment cu nişte oameni foarte cunoscuţi, iar sondajul, care este o poză de moment adaugă capitalului de încredere pe cel de notorietate”, explică el.
„Al treilea factor important este legat de un electorat captiv al acestor edili în funcţie, care şi-au construit de-a lungul timpului legături în comunitate, mai ales către acele zone de cetăţeni cu resurse puţine, capital educaţional scăzut, dependenţă de ajutoare sociale, informaţii puţine, pe care îi ţin ca un electorat cum spuneam captiv şi pe care se bazează, mai ales că avem un sistem într-un singur tur, în care cu 30-35% din voturi poţi să câştigi alegerile”, subliniază Ovidiu Voicu.
Iti recomandam si: ALEGERI 2016. Primarii corupti continua sa aiba cote ridicate de popularitate in randul alegatorilor
SONDAJ INSCOP. PNL este singurul partid care scade in intentiile de vot ale romanilor
În cele mai multe sondaje, DNA are o cotă mare de încredere în rândul populaţiei. Cu toate acestea, electoratul are încredere şi în primarii sau foştii primari anchetaţi pentru corupţie. Cum se explică acest paradox?
„E un paradox doar aparent şi trebuie să înţelegem care sunt limitele sondajelor şi cum putem să folosim datele. Într-o primă măsurare, atunci când vorbim de încrederea în DNA, este mai degrabă o măsurare relativă, lumea apreciază faptul că procurorii DNA îşi fac treaba. Atunci când ne referim la candidaţi, chiar dacă întrebarea e pusă la fel, de fapt este şi o măsurare relativă, care ţine cont de mai mulţi factori, spre exemplu fiind larg răspândită concepţia că toată lumea fură, dintre toţi cei care fură cetăţenii îi preferă pe aceştia, care au mai făcut câte ceva, pe edilii care au fost în funcţie”, spune Ovidiu Voicu.
Un articol semnat de Cosmin Ruscior pentru RFI.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.