21.1 C
România
24 septembrie 2023
Locuri de munca
Life

De ce unii angajati sunt exclusi la locul de munca

Sentimentul pe care îl simţim atunci când suntem excluşi la locul de muncă provoacă o reacţie cerebrală asemănătoare durerii fizice, deoarece creierul uman este un organ social, arată un profesor american, în urma unui inedit experiment social realizat la Universitatea din California.

Potrivit Plus Communications, aceste afinităţi între colegi, la locul de muncă, sunt inevitabile, iar cu cât firmele sunt mai mari, cu mai mulţi angajaţi, există riscul ca un număr din ce în ce mai mare de oameni să se simtă excluşi, neglijaţi sau chiar respinşi, aspecte care îi afectează emoţional şi le pot scădea semnificativ randamentul profesional.

Lorand Soares Szasz, unul dintre cei mai cunoscuţi traineri din România, care a adunat peste 140.000 de participanţi la cursurile sale de creştere a afacerilor, afirmă că excluderea unor colegi din grupuri de lucru se realizează, în puţine cazuri, din rea voinţă sau concurență, iar de cele mai multe ori suntem excluşi de colegi din lipsă de comunicare. De aceea, reacţia premergătoare sentimentului de frustrare poate avea baze nefondate, iar colegii o vor interpreta ca una agresivă şi nesăbuită.

În opinia specialistului, relațiile echilibrate la birou pot să fie construite dacă urmăm câțiva pași simpli:

Să conștientizăm reacțiile celor din jur pe care le asociem unor traume ca să evităm transformarea unor gesturi banale în adevărate certuri. “În fiecare zi trecem prin sute de stări cauzate de asocierile pe care le facem în mintea noastră. E important să știm ce trezește în noi teamă sau furie și, mai departe, să nu alimentăm gânduri nefondate”, afirmă Lorand Soares Szasz.

Dormim cu 20% mai putin ca acum 100 de ani. Cel mai eficient tratament pentru insomnie

Ce se intampla cu noi cand auzim Te Iubesc? Iubirea e genetic intiparita in oameni, insa lumea contemporana o cenzureaza

 

În momentul în care la muncă simțim că se creează grupuri și discuții care scad productivitatea, e important să spunem ce avem pe inimă. “La noi, în companii, ca să încurajăm feedback-ul și transparența, facem săptămânal un joc interesant – WIFLE (what I feel like expressing – ce am pe inima) în care fiecare coleg spune ce are pe inimă în săptămâna respectivă. E esențial să nu lăsăm sentimentele negative să ne macine la locul de muncă”, crede specialistul.

Să realizăm teambuilding-uri. “Nici nu ne imaginăm cât de multe putem să observăm la colegii noștri prin joc. Iubesc teambuilding-urile, nu teamdrink-urile, pentru că îmi dau șansa să îmi observ angajații, să le văd punctele tari și vulnerabilitățile. Ce e frumos la teambuilding-uri e faptul că, prin crearea de echipe care se luptă pentru victorie, reușești să pui colegii într-un context interesant care îi va face să conștientizeze puterea echipei și valoarea celui de lângă el”, conchide trainerul Lorand Soares Szasz.

Loránd Soares Szász este unul dintre cei mai apreciați traineri români – a fost desemnat, de două ori consecutiv, cel mai bun speaker din România în cadrul Business Days. Loránd inspiră mii de oameni în fiecare lună la seminariile și workshopurile sale, dar și online, pe Facebook și pe blog, în cadrul unei comunități de peste 190 000 de membri. Anul trecut, în urma unui studiu făcut de specialiști HR pe una din companiile sale, a primit distincția ,,Management de 5 stele” pentru modul de comunicare dintre management și echipă.

Related posts

40% dintre persoanele testate gratuit de clinica Ritmico sufera de afectiuni cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala, aritmiile cardiace si bolile ischemice sunt cele mai frecvente afectiuni

Ioana Badulescu

A murit Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai mari creatori de moda din lume si directorul artistic al firmei Chanel

Lucy Ionesco

Doru Dinu Glavan a fost suspendat din Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR)

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult