De la 1 ianuarie 2018, CAS si CASS trec la angajat, simultan cu cresterea salariului brut la toti angajatii si scaderea impozitului pe venit. Trecerea contributiilor sociale la angajat ridica problema modului în care vor fi determinaţi angajatorii să majoreze salariile brute pentru a păstra neschimbat netul angajatilor, scrie Ziarul Financiar.
„Mutarea aduce o simplificare a sistemului, reduce numărul de contribuţii, nivelul contribuţiilor, e mai simplu pentru companii. Dacă măsura se implementează simultan cu creşterea salariului brut cu 22,75% şi scăderea impozitului pe venit la 10%, nu va pierde nimeni, salariul net nu scade şi angajatorii rămân doar cu costul salariului brut“, a explicat Daniela Oprescu la ZF Live.
Practic, la un salariu net de 2.100 lei, brutul este 3.000 lei, iar adunând contribuţiile totale ale angajatorului cheltuiala totală a acestuia urcă la circa 3.700 lei. Astfel, pentru a da un salariu net de 2.100 lei, angajatorul plăteşte acum un plus de 75% din net.
Citeste si: Ministerul Finantelor: De la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale obligatorii vor fi datorate de angajat
Firme cu angajati part-time vor plati contributii mai mari la stat. Masura se va aplica cu veniturile aferente lunii august 2017
De la 1 ianuarie 2018, CAS şi CASS trec la angajat, simultan cu creşterea salariului brut la toţi angajaţii şi scăderea impozitului pe venit la 10%. „Deci salariul net nu scade, iar costul angajatorului va fi tot pe acolo. Practic, de la anul costul angajatorului devine salariul brut.“
Dar, dacă în cazul companiilor de stat majorarea salariilor brute sau menţinerea salariului net la un nivel constant şi de la 1 ianuarie 2018 pot fi impuse prin legislaţie, lucrurile nu sunt la fel de clare şi în cazul mediului privat, iar propunerea guvernului nu precizează cum se va impune majorarea salariilor brute la companiile private.
„Dacă angajatorul nu modifică salariul brut, angajatul va pierde. Nu se menţionează în program cum se va face această creştere, dar se spune că este pentru toţi angajatorii, nu doar pentru cei de la stat“, subliniază Daniela Oprescu, mai noteaza ZF.