Elvetia pelungeste restrictiile pe piata muncii pentru romani
Breaking News Externe

De la 1 iunie, cetatenii romani se pot stabili fara restrictii in Elvetia

De la 1 iunie, cetatenii din Romania si Bulgaria se pot stabili fara restrictii in Elvetia, conform dreptului la libera circulatie. Acesta a fost limitat pana la sfarsitul lui mai printr-o clauza speciala.

Elvetia nu mai are voie sa prelungeasca acum prevederile care limiteaza numarul de romani si bulgari care se pot stabili anual pe teritoriul sau. Ultima data, clauza fusese prelungita in 2018.

La mijlocul acestei saptamani, Bundesrat-ul elvetian a modificat corespunzator prevederea privind libera circulatie a persoanelor, pentru a-i include pe cetatenii romani si bulgari, dupa cum a anuntat secretariatul de stat pentru migratie de la Berna. Ca atare, libera circulatie a persoanelor se aplica de la 1 iunie fara nicio restrictie si pentru Romania si Bulgaria, tari care au aderat la UE in 2007.

Aceasta inseamna ca romanii si bulgarii pot imigra nestingheriti in Elvetia, la fel ca aproape toti cetatenii din Uniunea Europeana, daca isi gasesc un loc de munca in aceasta tara alpina. Daca nu au un loc de munca, ei trebuie sa faca dovada ca detin fonduri suficiente pentru a se intretine singuri in Elvetia.

Singura tara cu restrictii ramane Croatia

Singura tara din UE in cazul careia se mai aplica restrictii la imigrarea in Elvetia este Croatia, care a aderat ultima la UE, in 2013. Guvernul elvetian negociase cu UE o clauza speciala privind libera circulatie a persoanelor din Romania si Bulgaria, act care limita stabilirea cetatenilor acestor tari in Elvetia. Clauza putea fi aplicata insa doar pana in mai 2019.

In mai 2017, Bundesrat-ul elvetian a decis un contingent anume de romani si bulgari care au voie sa se stabileasca in Elvetia, prelungind restrictiile si in 2018.

Stiri pe aceeasi tema

Mikhail Mishustin este noul premier al Rusiei, dupa demisia lui Medvedev

Cristiana Petrariu Bota

Nu mai sunt bani de pensii si salarii, sustine presedintele Comisiei economice din Senat: Guvernul traieste pe datorie!

Ioana Badulescu

Temutul coronavirus din China poate fi transmis prin simpla atingere. Simptome si cum se poate preveni infectia cu 2019-nCov

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult