De la carii la albire: cele mai frecvente tratamente stomatologice

Tratamentele stomatologice, orientate către confortul și satisfacția pacienților, includ o gamă largă de proceduri și terapii, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui pacient. De la procedurile de igienizare și detartraj, obturațiile și restaurările dentare, tratamentele de canal, chirurgia orală sau implantologia, toate fac parte din abordarea comprehensivă a tratamentelor stomatologice. În funcție de problema orală raportată de către pacient sau de necesitățile sale individuale, cele mai comune tratamente stomatologice includ detartrajul dentar, obturațiile dentare, albirea dentară, extracția dentară și tratamentul ortodontic cu aparat dentar.

Detartrajul dentar

Detartrajul dentar reprezintă unul dintre cele mai importante tratamente preventive în domeniul stomatologiei. În timpul detartrajului, medicul stomatolog îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților, pentru a menține o igienă orală optimă și pentru a preveni apariția afecțiunilor dentare. Detartrajul dentar se realizează de obicei de către un medic igienist dentar sau un medic stomatolog generalist.

Albirea dentară

Albirea dentară poate îmbunătăți aspectul zâmbetului prin eliminarea petelor și a decolorărilor dentare. Albirea dentară se poate realiza în cabinetul stomatologic sau acasă, cu ajutorul unui kit de albire personalizat. În clinici stomatologice pacienții pot beneficia de albirea dentară cu laser sau cu geluri speciale, care oferă rezultate rapide și durabile.

Tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar, necesar pentru corectarea problemelor de aliniere dentară, este unul dintre cele mai populare tratamente stomatologice efectuate în prezent. Ortodontia este o ramură esențială a stomatologiei, iar numeroase clinici stomatologice oferă servicii de ortodontie Bucuresti de înaltă calitate. Există numeroase opțiuni valabile, în funcție de nevoile individuale ale pacientului, cât și de preferințele sale și de recomandările medicului stomatolog.

Un aparat dentar fix este considerat cel mai eficient în corectarea problemelor de aliniere a dinților, deoarece brackeții metalici ai aparatelor fixe sunt concepuți să ofere stabilitate și control în timpul procesului de îndreptare a dinților. Indiferent de tipul de aparat dentar folosit, principiul de funcționare este unul similar: aparatul dentar aplică o presiune constantă asupra dinților pentru a-i muta treptat în poziția corectă.

Obturația sau plombarea dentară

Pe lângă tratamentele pentru corectarea poziției dinților și a celor profilactice, o altă procedură extrem de comună este obturația dentară, ce implică umplerea și sigilarea cavității rezultate în dinte după îndepărtarea țesutului afectat de o carie dentară. Obturațiile dentare, realizate folosind diverse materiale de umplutură, este un procedeu prin care se restaurează o parte din țesutul pierdut ca urmare a cariilor dentare sau a leziunilor.