Decizie CEDO: Romania a gazduit o inchisoare CIA - cu numele de cod ”Detention Site Black” - din 2013 pana in 2015
Breaking News

Decizie CEDO: Romania a gazduit o inchisoare CIA – cu numele de cod ”Detention Site Black” – din 2013 pana in 2015

România şi Lituania au fost găsite vinovate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de încălcări ale convenţiei care interzice tortura în două cazuri, în urma participării ceor două ţări la programul închisorilor secrete CIA. In consecinta, CEDO recomandă ca România să efectueze o anchetă completă cu privire la cazul lui Al Nashiri cât mai curând posibil.

România a găzduit o instalaţie secretă de detenţie a CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, stabileşte CEDO. Lituania a găzduit la rândul ei o instalaţie similară din februarie 2005 până în martie 2006. Reclamanţii au fost încarceraţi în aceste instalaţii, iar autorităţile din cele două foste ţări comuniste au ştiut că CIA avea să-i supună unor tratamente contrare convenţiei, afirmă Curtea.

Atât România, cât şi Lituania au permis transferul reclamanţilor către alte instalaţii de detenţie CIA, expunându-i astfel altor rele tratamente, mai stabileşte CEDO.

Curtea a stabilit – în unanimitate – în hotărârea de joi că România a încălcat mai multe articole ale convenţiei. Astfel, autorităţile române au încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenţiei europene a drepturilor omului, din cauză că Guvernul de la Bucureşti nu a anchetat acuzaţiile formulate de Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri şi din cauza complicităţii la acţiuni CIA care au condus la rele tratamente.

Ele au încălcat de asemenea articolul 5 (dreptul la libertate şi securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private) şi articolul 13 (dreptul la îngrijiri eficiente), dar şi articolul 6.1 (dreptul la un proces într-o perioadă rezonabilă de timp) şi articolele 2 (dreptul la viaţă) şi 3 în legătură cu articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea), deoarece România a ajutat la transferarea lui Al Nashiri de pe teritoriul său, în pofida faptului că acesta risca să-i fie interzis accesul la justiţie şi pedeapsa cu moartea.

Curtea precizează că nu are acces la Al Nashiri, care este deţinut în continuare de autorităţile americane în condiţii foarte restrictive, iar astfel a fost nevoită să stabilească faptele în baza altor surse, citând în acest sens un raport al Senatului Statelor Unite cu privire la tortură, publicat în decembrie. CEDO mai precizează că a audiat experţi şi matori.

Curtea a conchis că România a găzduit o închisoare secretă CIA – cu numele de cod ”Detention Site Black” – din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, că Al Nashiri a fost deţinut în aceasta timp de 18 luni şi că autorităţile române au ştiut că CIA avea să-l supună unor tratamente contrare Convenţiei.

România a permis, de asemenea, mutarea acestuia în altă instalaţie de detenţie, fie în Afganistan (”Detention Site Brown”), fie în Lituania (”Detention Site Violet”), aşa cum stabileşte altă hotărâre pronunţată joi, în cazul lui Abu Zubaydah, expunându-l astfel altor rele tratamente.

Curtea a stabilit că Al Nashiri s-a aflat în jurisdicţia României şi că această ţară este responsabilă de încălcarea drepturilor acestuia prevăzute de Convenţie.

CEDO recomandă ca România să efectueze o anchetă completă cu privire la cazul lui Al Nashiri cât mai curând posibil şi, dacă este necesar, să pedepsească orice oficiali responsabili. Curtea recomandă de asemenea ca România să ceară asigurări Statelor Unite că Al Nashiri nu va fi condamnat la moarte.

Stiri pe aceeasi tema

PROTEST IN BUCURESTI IMPOTRIVA MODIFICARILOR LA CODUL PENAL SI ORDONANTEI PRIVIND GRATIEREA

Delia Ion

Donald Trump anunta ca se va intalni totusi cu liderul Coreei de Nord Kim Jong Un pe 12 iunie, in Singapore

Ioana Badulescu

Ovidiu Anton, interviu DW despre excluderea de la Eurovision: Toata munca mea a fost batjocorita. Am de suferit atat ca imagine, cat si financiar si moral

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult