Termenul de depunere a declaratiei unice, prelungit de Guvern pana pe 31 iulie. Toate modificarile raman in vigoare, se schimba doar termenul de depunere
Economie

DECLARATIA 600. Ministrul Finantelor: Contribuabilii ar putea face plata contributiilor pe baza de CNP, iar declaratia ar putea fi trimisa prin posta

DECLARATA 600 – Contribuabilii care au obligaţia depunerii Declaraţiei 600 ar putea efectua plata contribuţiilor pe baza CNP-ului, declaraţia ar putea fi trimisă prin poştă, fără obligaţia deplasării la sediul administraţiei fiscale.

Ministerul analizează opţiunea regularizării contribuţiilor datorate, a afirmat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după dezbaterile din Comisia economică din Senat pe marginea Declaraţiei 600.

”Analizăm posibilitatea de a se face plăţi pe baza CNP-ului fără a mai fi necesară deplasarea la sediul administraţiei fiscale. (…) Cele 208.000 persoane care au obligativitatea de a depune această declaraţie o pot trimite prin poştă”, a afirmat Mişa.

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să introducă posibilitatea ca persoanele care au plătit contribuţii pentru veniturile estimate în Declaraţia 600 şi nu au realizat aceste venituri să primească sumele înapoi.

Iti recomandam si: Declaratia 600 nu poate fi eliminata, sustine un fost ministru al Finantelor: Cei care spun asta nu inteleg Codul Fiscal

DECLARATIA 600, termen de depunere amanat pana la 1 martie 2018. Dragnea a cerut Ministerului de Finante sa elimine formularul

Termenul de depunere al Declaratiei 600 se amana pana la 1 martie 2018, anunta Ministerul de Finante

Anunţul a fost făcut, marţi, de către ministrul de resort, Ionuţ Mişa, la audierile din Comisia economică a Senatului.

De asemenea, în cazul în care persoana respectivă încetează pe parcursul anului contractul în urma căruia obţinea venituri suplimentare, aceasta trebuie să notifice organul fiscal cu privire la încetarea activităţii.

“Din acel moment nu mai are obligativitate. Anunţă că şi-a încetat activitatea pe care o desfăşura până la acea dată şi la următoarele termene (pentru că suma trebuie plătită în patru rate – n. r.) nu mai are obligaţia de plată. Există această posibilitate de a nu plăti, dacă nu mai realizează venituri. Este un alt aspect pe care am putea să îl luăm în calcul, cel legat de regularizarea contribuţiilor pe care eu decid să le declar pentru că estimez că voi avea un venit de 100.000 de lei (de exemplu – n. r.). Eu constat că se va realiza în proporţie de 70.000 de lei. Atunci trebuie să am posibilitatea ca pentru sumele pe care le-am achitat pe parcursului anului să se facă regularizarea şi să primesc aceste sume. Acest lucru îl avem în calcul şi vom face această menţiune expres”, a spus Mişa, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că este vorba despre “un nou mecanism pe care îl gândim”.

“Este un nou mecanism pe care îl gândim. Am luat în calcul posibilitatea persoanei fizice respective să poată notifica organul fiscal că a încetat activitatea şi nu mai are obligaţii de plată”, a explicat ministrul de resort.

Formularul care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate trebuie depus de persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017.

“Persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt activităţi independente(PFA/PFI), drepturi de autor, investiţii (dividende, dobânzi, câştiguri de capital etc.), cedarea folosinţei bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură, alte surse) vor avea obligaţia de a declara şi plăti cel puţin contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depăşit în anul anterior (2017, în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime. Totuşi, stabilirea plafonului este simplă doar în aparenţă”, preciza, recent, Radu Derscariu, director la compania de consultanţă Deloitte România.

Potrivit acestuia, calculul se face fără a lua în considerare salariile. De altfel, obţinerea sau nu a salariilor nu mai reprezintă un criteriu pentru obligaţiile referitoare la contribuţii sociale, aşa cum se întâmpla în trecut când pentru anumite venituri, de exemplu din dividende, nu se datora contribuţia de sănătate dacă persoana fizică era salariată.

Dacă în urma calculului efectuat prin adunarea tuturor surselor, venitul obţinut în anul 2017 este mai mare de 22.800 lei, persoanele fizice trebuie să depună Declaraţia 600 şi datorează obligatoriu cel puţin CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei. În caz contrar, respectiv dacă veniturile realizate în 2017 se află sub plafonul menţionat, contribuabilii nu vor avea obligaţia să depună Declaraţia 600 şi nu vor datora contribuţii sociale în 2018.

În ceea ce priveşte contribuţia pentru pensii, persoanele care au obţinut venituri din activităţi independente vor declara obligaţia de plată a CAŞ de 25% tot prin intermediul formularului 600.

“CAS se va calcula la venitul ales de contribuabil, dar care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut înmulţit cu 12 luni. Practic, pot opta să plătească CAŞ calculat la salariul minim sau la un venit superior, neexistând un plafon maximal. În concluzie, nu vor mai exista scutiri pentru anumite categorii de contribuabili, iar calculul se va efectua prin raportare la veniturile obţinute în anul precedent”, a mai precizat Descariu.

Related posts

Interviu cu Bianca Tudor, fondatoarea Elite Business Women: Antreprenoriatul este ca un sport extrem, nu vine cu garantii. Perseverenta este secretul in orice

Lucy Ionesco

Romanii din strainatate pot primi bani de la stat, daca fac dovada de contribuabili

Lucy Ionesco

Comertul electronic: La ce trebuie sa aiba grija antreprenorii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult