Pensii mai mici pentru contribuabili? Asociatia pentru pensii private trage un semnal de alarma: Romanii au cu 1,1 miliarde de euro mai putin la Pilonul II
Economie

Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune pana luni de persoanele cu venituri din activitati independente

Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii trebuie depusa pana luni de persoanele fizice cu venituri din activitati independente. Declaratia 600 se depune anual pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale. In acest an, 31 ianuarie este sambata, astfel ca termenul de depunere se prelungeste pana in prima zi lucratoare de dupa aceasta data, respectiv luni, 2 februarie 2015.

Contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice sunt colectate de ANAF de peste doi ani. Pentru contribuabili, acest lucru a insemnat o noua procedura de declarare a veniturilor pe baza carora autoritatile fiscale stabilesc suma pe care ei o datoreaza la sistemul public de pensii si un nou formular de completat.

Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 26,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori a acestui castig.

HotWeek.ro iti recomanda si: Cum fenteaza bogatii Romaniei statul la plata taxelor. ANAF a inceput o investigatie

Pentru anul fiscal 2015, castigul salarial mediu brut este de 2.415 lei, in urcare de la 2.298 lei, cat a fost in 2014. In aceste conditii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 845,25 lei, dar nici mai mare de 12.075 lei.

Declarația 600 se completează şi se depune de către persoanele care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaționale la care România este parte, după caz, respectiv:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activități economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă.

Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art.6 alin.(1) pct. I ‐ III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care beneficiază  de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii nu au obligația depunerii declarației.

Declarația 600 se completează în două exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent iar copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia. Declarația se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevăzute de lege.

Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz. Declarația se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță  ca metodă  alternativă de depunere a declarațiilor, în conformitate cu prevederile legale.

În acest caz, data depunerii declarației este data înregistrării acesteia pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacționare a informațiilor, cu condiția validării conținutului declarațiilor, conform art. 83 alin. (3^1) din Ordonanța Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale se realizează prin depunerea de către contribuabil a formularului 600 “Declarație privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, la organul fiscal competent. Gestionarea declarației privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se face de către structurile implicate în administrarea impozitului pe venit din cadrul organelor fiscale competente.

Declarațiile privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se prelucrează şi se efectuează verificări de coerență a datelor declarate de contribuabili prin funcțiile aplicației suport, cum ar fi:
a) verificări privind datele de identificare a contribuabililor;
b) se verifică dacă valoarea înscrisă la rubrica venit bază de calcul se află între limitele prevăzute de lege,
respectiv între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi
echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Declarațiile privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se prelucrează  de către organul fiscal competent, pe măsura primirii acestora. Formularul original, în format hârtie, se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

Related posts

ANPC: Va fi confiscat profitul benzinariilor care au crescut nejustificat pretul carburantilor

Lucy Ionesco

Ghiseul.ro va avea un duplicat. Finantele vor sa faca un nou sistem pentru plata online a taxelor si impozitelor

Lucy Ionesco

Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 4,25 miliarde euro in primele 6 luni, datoria publica a crescut cu peste 9%

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult