Nu mai putem sa ramanem la nivelul vine profesorul, tine speech-ul, studentul ia notite. Chestia este trebuie sa se modifice”, spune candidatul la functia de rector al UMF ”Carol Davila”.
Breaking News Social

Declaratia saptamanii vine de la Adrian Streinu-Cercel: Nu mai umblati dupa teste de gripa, le faceti degeaba

Sfatul saptamanii vine de la Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”. Intr-o declaratie sustinuta miercuri, la Ministerul Sanatatii, Streinu-Cercel sfatuieste populatia sa nu mai umble dupa teste de gripa si, astfel, sa raspandeasca virusul, ci sa stea in casa, sa sune medicul de familie si sa se trateze. 

Nu ai nevoie de niciun test, sustine profesorul, explicand ca simptomele virusului gripal sunt clare: te doare capul, faci febra, te dor muschii si te simti ca si cum ai fi batut. In aceste conditii, solutia nu este sa mergi sa cumperi testul gripal si sa raspandesti virusul, ci sa stai acasa si sa-ti administrezi tratament.

„Trebuie sa terminam cu aceasta trasnaie, pentru ca atunci cand punem diagnosticul de gripa, este clar. Te doare capul, faci febra 39-40, te dor muschii, te simti ca si cum ai fi batut. Ai gripa! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie sa stai acasa, sa te izolezi, sa suni medicul de familie si sa ii spui ce ai. El va spune: ai gripa clinic. Acum, moda asta ca facem teste de dimineata, la pranz si seara si bombardand camerele de garda cu sute de pacienti este o prostie. Nu facem decat sa mutam virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clara este: stati acasa, cautati-va, sunati medicul de familie. Nu mai umblati dupa teste de gripa pentru ca le faceti degeaba! 80 la suta dintre ele sunt pozitive real si 20% sunt fals negative. Ca atare, daca aveti un test fals negativ, ce o sa spuneti? Ca nu aveti gripa cand aveti si nu va tratati?”, a explicat Streinu-Cercel la Ministerul Sanatatii.

El a afirmat ca in prezent toate spitalele de pediatrie din Bucuresti trimit copiii la Institutul „Matei Bals” ca sa fie testati de gripa.

„Sa intram intr-un cadru natural si sa ne vedem de treaba noastra. In fiecare an este gripa. De ieri si pana astazi, la ‘Bals’, au fost 141 de pacienti. Toti aveau gripa. Aseara, la ora 20,00, erau 50 de copii trimisi de la un spital din Bucuresti pentru test de gripa”, a adaugat Streinu Cercel.

Gripa se trateaza, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect in 24 de ore.

„Am vazut acum ca o serie de medici nu prescriu Osetamivir, ca nu vor sa prescrie. Ca le-a spus cineva ca nu au voie sa scrie. Domnilor, hai sa ne bagam mintile in cap! Eu inteleg medicina defensiva si ca fiecare sa faca numai ce este in teritoriul lui, dar intr-o astfel de situatie toata lumea ar trebui sa punem numarul pentru a limita raspandirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea si respectiv transmiterea virusului in populatie”, a mai explicat managerul.

Stiri pe aceeasi tema

Cum se procedeaza in caz de deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Protocolul prevede reguli stricte pentru firmele de pompe funebre si la inmormantari

Cristiana Petrariu Bota

REMANIERE IN GUVERNUL DANCILA: Nicolae Moga propus la Interne, Ramona Manescu la Externe, Mihai Fifor – vicepremier

Cristiana Petrariu Bota

Reuters explica intr-o analiza cum a ajuns lupta anticoruptie din Romania sa afecteze investitiile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult