Breaking News

Declaratie de razboi a jihadismului islamic la adresa Europei. Cum se va schimba batranul continent dupa atacul din vinerea neagra

Organizatia terorista Statul Islamic a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu peste 120 de morti. Atacurile teroristilor nu vizeaza doar Franta, intreaga Europa trebuie sa raspunda, sustine Alexander Kudascheff intr-un comentariu pe site-ul Deutsche Welle, intitulat „Declaratie de razboi la adresa Europei”.

Ziua de 13 noiembrie 2015 va intra in cartile de istorie ca o zi neagra pentru Franta, pentru Europa, pentru occident. Atacurile teroriste, perfect orchestrate si coordonate tactic in mai multe locuri din unul din cele mai frumoase orase ale lumii, Paris, reprezinta o declaratie de razboi a Statului Islamic. O declaratie de razboi a jihadismului islamic la adresa noastra a tuturor cetatenilor Europei. La adresa stilului si modului nostru de viata, la adresa felului in care intelegem libertatea, din toate punctele de vedere: politic, uman, social. Atentatele lovesc in noi toti cei care, la o zi dupa teroare, ne simtim mai frateste legati de Franta ca oricand. Suntem afectati, deprimati, oripilati. Oripilati fata de setea de a ucide aratata de SI, caruia i-au cazut victima peste 120 de oameni, fara sa pomenim aici numerosii raniti.

Atacul a fost o lovitura in inima Europei. Un act criminal impotriva statului francez, care nu si-a putut proteja cetatenii desi dispune de cele mai noi si mai complexe mijloace de supraveghere. Atentatele au fost si un atac asupra scenei politice franceze. Urmeaza acum cu siguranta o alunecare a acesteia la dreapta si la extrema dreapta. Franta va dori sa se izoleze, sa se retraga din fenomenul globalizarii. Castigatorul politic al cosmarului din 13 noiembrie va fi in Franta formatiunea de extrema dreapta Frontul National. Iar ghinionistul si neindragitul presedinte Francois Hollande este principalul pierzator.

Iulian Fota, despre atentatele de la Paris: Charlie Hebdo a fost doar o mutare de deschidere intr-o partida de sah

„Vinerea neagra” va schimba Europa. Nimeni nu stie de unde au rasarit atentatorii SI. Erau cetateni francezi din cartierele cu probleme? De la periferiile oraselor franceze unde s-au format deja demult societati paralele ale tinerilor dezradacinati cu substrat musulman, unde – asa cum se spune intr-o carte a autorului algerian Sansal – „barbosii au demult ultimul cuvant” iar respingerea stilului de viata francezo-occidental este totala? Sau este vorba de teroristi din Siria sau Irak care au revenit in Franta sau care au pretins ca ar fi refugiati? Pe aceasta tema se va dezbate aprig, atat in Germania, cat si in intreaga Europa.

13 noiembrie este o zi de cosmar pentru francezi si pentru europeni. Este o zi a perplexitatii si a maniei. Este insa si o zi in care societatile liberale ale acestui continent trebuie sa afirme la unison cu mandrie: refuzam sa ne schimbam stilul de viata. si mai este o zi in care trebuie sa constatam rational si calm ca, daca dorim sa combatem cauzele fluxului de refugiati, atunci trebuie sa luptam si impotriva lui Assad, si impotriva Statului Islamic. Declaratia de razboi a SI – si nu numai a acestei grupari – nu ne lasa alta varianta.

Sursa: Deutsche Welle

Articole asemănătoare

Romanii din China au ajuns pe Aeroportul Otopeni, autoritatile i-au trecut printr-un culoar special

Lucy Ionesco

ROBOR ne da din nou emotii. A urcat la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani si jumatate

Ioana Badulescu

Ziua Nationala a Romaniei, marcata cu parade militare si mancare. Programul evenimentelor de 1 Decembrie

Lucy Ionesco