DEFINITIVAT 2018. Ministerul Educatiei a realizat un ghid complet pentru profesori
Examene

DEFINITIVAT 2017. Atentie, profesori! Ministerul Educatiei aduce modificari in examenul de definitivare in invatamant

DEFINITIVAT 2017. Ministerul Educatiei a anuntat o serie de modificari in desfasurarea examenului de definitivare in invatamant. De precizat ca vineri este ultima zi de înscrieri pentru candidatii care doresc sa sustina examenul de definitivare in invatamant 2016-2017. Definitivatul se va desfasura in doua etape si se va finaliza la sfarsitul lunii aprilie 2017. Va prezentam mai jos principalele modificari aduse de Ministerul Educatiei in desfasurarea examenului.

Examenul național de definitivare în învățământ în anul școlar 2016-2017 se desfășoară potrivit calendarului și metodologiei publicate recent în Monitorul Oficial și aplicabile de la data publicării.

Astfel, conform Ordinului MENCS nr. 5223/2016 privind aprobarea Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ în anul școlar 2016-2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 754 din 28 septembrie 2016, candidații se pot înscrie la examen până mâine, urmând ca dosarele de înscriere să fie validate sau respinse până pe 21 octombrie.

Examenul de definitivare se va desfășura, potrivit ordinului, după următorul calendar:

Până la 31 martie 2017: efectuarea inspecțiilor de specialitate pentru candidații care susțin proba scrisă în sesiunea 2017;
31 martie – 10 aprilie 2017: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere în aplicația electronică;
20 aprilie 2017: susținerea probei scrise;
25 aprilie 2017: afișarea rezultatelor;
25 – 26 aprilie 2017: depunerea contestațiilor;
26-29 aprilie 2017: soluționarea contestațiilor;
30 aprilie 2017: afișarea rezultatelor finale (la sediul centrului de examen și pe site-ul www.definitivat.edu.ro).
Validarea de către MENCS a rezultatelor examenului se va face prin ordin al ministrului educației, în perioada 2-22 mai 2017.

Ce modificari aduce MEN la examenul de definitivat

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat modificările aduse examenului de definitivat de anul viitor. Principala noutate o reprezintă data de desfăşurare a probei scrise a examenului, care va avea loc în data de 20 aprilie 2017.
Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ şi calendarul acestui examen au fost publicate de curând pe site-ul M.E.C.T.Ş.

GRILE SALARIZARE 2016. Care sunt noile grile de salarizare din invatamant aplicabile din august si ce salarii primesc profesorii

Ministrul Educatiei, precizari despre detasarea in scoli, salarizarea profesorilor, masterul didactic si planurile cadru

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă într-un comunicat de presă că, din dorinţa de a descongestiona programul cadrelor didactice pe timpul vacanţei de vară, a stabilit că proba scrisă a examenului de definitivat va avea loc în data de 20 aprilie, anul viitor. „Susţinerea propriu-zisă va fi precedată de o etapă eliminatorie care constă în două inspecţii de specialitate la clasă şi, în plus faţă de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal”, se arată în comunicatul de presă al MEN. Excepţie de la această regulă fac cadrele didactice recent angajate, care vor susţine examenul scris în sesiunea din 2018. „Prin excepţie, cadrele didactice aflate în anul şcolar 2016-2017 la debutul carierei vor parcuge doar etapele eliminatorii (inspecţiile+evaluarea portofoliului), urmând ca proba scrisă să fie susţinută în sesiunea 2018, după finalizarea stagiului de practică de un an, prevăzută de normele legale în vigoare”, se mai arată în sursa citată.

Pentru a putea susţine proba scrisă, pe lângă condiţiile privind vechimea efectivă de predare şi calificativul „Bine” sau „Foarte bine” – condiţii care se menţin din sesiunile anterioare – candidaţii trebuie să îndeplinească şi criteriul mediei. Astfel, media aritmetică a notelor finala la inspecţii şi portofoliu trebuie să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probe. Nota minimă de promovare a examenului a rămas 8, dar spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă.

O altă noutate este şi simplificarea probei scrise de la trei la două subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%), iar celălalt subiect pe metodica predării specialităţii (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

Un alt element de noutate îl constituie eliminarea obligaţiei de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de înscriere va fi compus doar din documente certificate „conform cu originalul” de conducerea unităţii de învăţământ unde sunt încadraţi candidaţii. Aceştia vor ataşa la dosar şi adeverinţa privind calificativul obţinut pentru anul şcolar precedent anului în care susţin proba scrisă.

Primele rezultate se afişează în data de 25 aprilie 2017. Contestaţiile se depun în perioada 25-26 aprilie 2017. Faţă de sesiunea 2016, în sesiunea 2017, în cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota acordată de comisia de evaluare este mai mică de 1 punct sau egală cu 1 punct, rămâne definitivă nota acordată de comisia de contestaţii. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 aprilie 2017.

Citeste stirile zilei: Robert Turcescu, dezvaluire uluitoare despre fetita sa: Vera are 1 an si 3 luni si inca n-a primit alocatie

Marea Britanie va avea un BREXIT dur! Theresa May: Plecam ca sa redevenim o tara suverana si independenta 

Sebastian Ghita a iesit cu un nou atac DUR la Kovesi! Ce a declarat la Jocuri de Putere

Articole asemănătoare

Rezultate admitere liceu 2017 – Repartizarea computerizata a elevilor la liceu Edu.ro

Ioana Badulescu

Romania preia oficial presedintia Consiliului Uniunii Europene in prezenta presedintilor Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului European

Lucy Ionesco

Scoala ar putea incepe de la 1 octombrie cu prezenta fizica in unitatile de invatamant. Decizia este discutata in Guvern

Lucy Ionesco