-2.4 C
România
5 decembrie 2021
Inscrieri la gradinita 2018 - Calendarul publicat de Ministerul Educatiei prevede ca pe 21 mai incep inscrierile in grupa mica
Social

DEFINITIVAT 2017. Modificari la examenul de definitivat. Noua Lege a Educatiei Nationale aduce si alte schimbari in invatamant

DEFINITIVAT 2017. O serie de modificari la Legea Educatiei Nationale au fost aprobate de Guvern printr-o ordonanta de urgenta. Executivul a anuntat ca modificarile vizeaza inclusiv examenul de definitivat in invatamant, care va putea fi sustinut si dupa trei incercari nereusite succesive. Totodata, actul normativ reglementeaza si forma de echivalare a gradului didactic I pentru personalul didactic care a obtinut titlul stiintific de doctor. Se modifica, de asemenea, conditiile pentru ocuparea functiei didactice de profesor universitar. 

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a anuntat, joi, ca profesorii care nu reusesc sa promoveze examenul de definitivat dupa trei incercari succesive vor putea da examenul a patra oara numai dupa un an de practica pedagogica si cu achitarea unei taxe. Decizia vine dupa ce profesori au semnalat Ministerului Educatiei ca modul in care este organizat definitivatul in prezent ii impiedica pe unii dintre acestia sa-si dezvolte o cariera.

„In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, (…) venim in intampinarea unui segment foarte important de (…) profesori care ne-au semnalat faptul ca in momentul de fata modul in care este organizat definitivatul impiedica pe unii dintre acestia sa-si dezvolte o cariera. In esenta, pana acum un candidat putea sa sustina doar de maximum trei ori examenul de definitivat. Prin masura pe care am adoptat-o astazi dam posibilitatea celor care nu au reusit dupa trei incercari succesive sa obtina definitivatul sa continue sa isi dezvolte cariera lor profesionala intr-o a patra incercare sau in mai multe incercari, dar cu conditia ca, dupa cea de-a treia incercare nereusita, sa intervina o perioada de cel putin un an in care sa faca o practica pedagogica la clasa. Adica nu poate sa treaca direct sa sustina o a patra proba de examen, daca nu a facut aceasta practica pedagogica. De asemenea, de la cea de-a patra incercare este nevoie sa se plateasca si o taxa care va fi fixata de Ministerul Educatiei”, a explicat Dumitru, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Daca te-a interesat acest articol, poti citi si: Ministerul Educatiei, critici dure la adresa profesorilor! Se anunta schimbari majore: Dubla specializare si stagii de practica in scoli

Atentie, profesori! Ministerul Educatiei aduce modificari in examenul de definitivare in invatamant

CE ALTE MODIFICARI SUNT ADUSE LA LEGEA EDUCATIEI

Noile reglementari au fost introduse printr-o ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari la Legea Educatiei Nationale, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Guvern.

Actul normativ reglementeaza si forma de echivalare a gradului didactic I pentru personalul didactic care a obtinut titlul stiintific de doctor in domeniul in care poate fi incadrat sau in domeniul stiintelor educatiei si care indeplineste cumulativ conditiile de formare initiala si conditiile de vechime la catedra, de minimum patru ani de la obtinerea definitivarii in invatamant.

Ordonanta de urgenta mai stipuleaza ca „invatamantul special integrat se organizeaza in invatamantul de masa, prin cuprinderea fiecarui prescolar si elev cu dizabilitati sau cerinte educationale speciale in grupe, clase sau formatiuni de studiu in invatamantul de masa”.

Totodata, ordonanta aduce modificari privind functionarea scolilor doctorale. Actul normativ „prevede acreditarea temporara a scolilor doctorale, pentru anul 2016-2017, pana la aprobarea noii metodologii de evaluare externa si derularea evaluarilor externe necesare acreditarii scolilor doctorale, astfel incat acestea sa poata organiza examene de finalizare a studiilor doctorale si sa poata emite diplome si titluri universitare recunoscute de catre MENCS”.

„Se modifica, de asemenea, conditiile pentru ocuparea functiei didactice de profesor universitar, inlocuindu-se criteriul detinerii atestatului de abilitare cu cel al detinerii calitatii de conducator de doctorat. Noua reglementare referitoare la ocuparea functiei de profesor universitar se aplica incepand cu anul universitar 2017-2018”, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Totodata, potrivit Executivului, prin actul normativ aprobat joi „universitatile care, in urma evaluarii institutionale, nu indeplinesc standardele de calitate, vor depune un dosar prin care solicita o noua evaluare in termen de doi ani de la data primei evaluari”, iar cele care nu indeplinesc standardele de calitate, in cadrul a doua evaluari institutionale consecutive, vor intra in proces de lichidare.

Ordonanta adoptata de Executiv mai prevede si trecerea Institutului National de Cercetare „Cantacuzino”, din subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica si Inovare in subordinea Ministerului Sanatatii, cu patrimoniul si personalul aferente.

PROFESORI MODEL. Profesoara de matematica Maria Panaitopol le ofera elevilor olimpici premii din propria pensie

PROFESORI MODEL. Povestea lui Vasile Tugulea, unul dintre cei mai iubiti profesori din Barlad

Stiri pe aceeasi tema

SPP cumpara masini noi pentru coloane oficiale si transportul demnitarilor

Cristiana Petrariu Bota

Un nou cutremur in zona Vrancea, de 1 Decembrie

Cristiana Petrariu Bota

Salmonella in mezelurile Marcel, mai multe persoane din judetul Iasi au ajuns la spital

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult