12 C
România
28 septembrie 2021
Departamentul pentru Situatii de Urgenta: Peste 1.600 de pompieri au intervenit in zonele afectate de inundatii
Stiri locale

Departamentul pentru Situatii de Urgenta: Peste 1.600 de pompieri au intervenit in zonele afectate de inundatii

Peste 1.600 de pompieri militari cu 470 mijloace tehnice au acționat pentru salvarea persoanelor și evacuarea apei din gospodăriile afectate de inundații. Ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de ieri, cât şi pe timpul nopţii, echipaje de salvatori au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din 20 județe (BC, BR, BT, BZ, CT, CL, CV, DJ, GJ, GL, IS, IF, NT, PH, SB, SV, TL, TR, VN și VS) și municipiul București.

Efectivele ISU au acționat cu motopompe, autospeciale și tehnică grea de intervenție pentru evacuarea apei din 60 case, 71 anexe gospodărești, 484 curți, 43 subsoluri și beciuri și de pe 31 străzi. De asemenea, s-a acționat cu accesorii de descarcerare pentru degajarea a 11 copaci doborâți de vântul puternic.

Pe timpul acțiunilor de intervenție 14 persoane surprinse de ape au fost salvate de către echipajele de pompieri militari, iar peste 1.300 de animale au fost adăpostite, cu sprijinul echipajelor de intervenție. Totodată 50 persoane din județul Neamț și o persoană din județul Botoșani au fost evacuate preventiv din locuințe, până la retragerea apelor și înlăturarea urmărilor inundațiilor.

Image may contain: sky, tree and outdoorÎn localitatea Trifești din județul Neamț a fost necesara evacuarea persoanelor, având în vedere că 20 de locuințe erau în pericol să fie inundate în cazul ruperii digului care delimitează o acumulare de apă. În acest moment nivelul apei este în scădere, iar pompierii de la ISU Neamț, împreună cu autoritățile locale, monitorizează situația astfel încât persoanele evacuate să revină în locuințe după înlăturarea pericolului.

Situații de urgență generate de inundații s-au înregistrat și în județul Botoșani, unde s-a intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri și evacuarea apei din gospodării. Astfel, în localitatea Răuseni, o persoană care se afla cu oile într-o zonă inundabilă a fost recuperată împreună animalele de către salvatori, iar alte 3 persoane din municipiul Botoșani aflate în autovehiculele surprinse de apă au fost deblocate de către pompierii botoșăneni.

Din nefericire, în localitatea Tămășoaia din județul Bacău, manifestarea fenomenelor meteo extreme a generat decesul unui minor, surprins de descărcările electrice. Salvatorii au intervenit de urgență, însă, în ciuda tuturor eforturilor, copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
În sprijinul populației afectate de inundații din județul Bacău, IGSU a dislocat două echipaje cu instalații de potabilizare de la ISU Iași și ISU Vrancea, pentru asigurarea apei potabile și menajere.

În județul Teleorman, echipaje de pompieri cu motopompe intervin și la această oră pentru evacuarea apei din 10 locuințe și peste 300 de curți și beciuri inundate în urma ploilor.

O intervenție deosebită a avut loc și în localitatea Valea Moldovei din județul Suceava, unde pompierii militari au salvat doua persoane și aproximativ 400 de oi, surprinse de ape într-o zonă deschisă. Acestea au fost trecute peste apă în siguranță.

În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice și se acționează pentru înlăturarea efectelor în județele Bacău, Buzău, Neamț și Teleorman.

În contextul atenționărilor meteorologice care vizează o mare parte din țară, pompierii militari rămân mobilizați pentru monitorizarea permanentă a cursurilor de apă și pentru asigurarea intervenției imediate în sprijinul comunităților afectate.

Image may contain: 3 people, people standing, sky and outdoor

Image may contain: sky, outdoor, nature and water

Stiri pe aceeasi tema

Catalin Pascu, un tanar din Prahova, a ales sinuciderea dupa o deceptie in dragoste

Cristiana Petrariu Bota

Alerta cu bomba la Piatra Neamt, operatiunea s-a incheiat fara incidente

Cristiana Petrariu Bota

Cornel Vasile, seful Garzii de Mediu din Ialomita, pus sub control judiciar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult