Politica

Deputat PNL: Cei care duc o viata nesanatoasa, obligati sa achite din costurile medicamentelor si consultatiilor

Deputatul PNL, Horia Cristian, a declarat marti, la RFI, ca persoanele care duc o viata nesanatoasa ar putea fi obligate sa achite 50% din costurile medicamentelor si consultatiilor. Potrivit lui Horia Cristian, unul dintre initiatorii Legii preventiei in sanatate, casele de asigurari de sanatate vor putea acorda bonificatii celor care respecta normele unei vieti sanatoase. Potrivit deputatului, de cealalta parte, casele de sanatate ii vor putea sanctiona pe acei asigurati care in mod deliberat refuza tratamentele si care sunt dovediti ca duc o viata nesanatoasa.

”Dacă cineva refuză în mod repetat să se vaccineze, să-și ia tratamentul, continuă să fumeze, să mănânce nesănătos sau să bea prea mult alcool, atunci nu-l pot pune pe același nivel cu cineva care trăiește sănătos. Oamenii cred că trăim într-o societate egalitară, dar nu-i deloc așa. Nu avem resurse pentru toți și trebuie la un moment dat să faci o ierarhizare a lor”, a declarat pentru RFI deputatul liberal.

Horia Cristian a mai spus că legea ar putea să prevadă ca persoanele care sunt dovedite că au dus o viață nesănătoasă să fie obligate să plătească nu numai 50% din costurile medicamentelor, ci și 50% din costurile consultațiilor, care acum sunt gratuite.

Iti recomandam si: Controverse pe propunerea PNL privind preventia in sanatate

Aceste măsuri vor putea fi introduse pe termen lung și numai după o perioadă îndelungată, în care guvernul va fi obligat să investească în activitatea de prevenție, a precizat deputatul PNL Horia Cristian.

El a afirmat că Agenția Națională pentru Prevenție, care ar urma să se înființeze potrivit acestei legi, va coordona toate activitățile în domeniu, care acum sunt în competența mai multor ministere și beneficiază de finanțări din mai multe surse bugetare.

Președintele acestei agenții ar urma să fie numit de premier, prin decizie politică, deputatul PNL afirmând că numai așa partidele și Executivul își vor putea asuma răspunderea în fața alegătorilor pentru starea de sănătate a populației.

Totuși, deputatul s-a arătat puțin încrezător în șansele proiectului de a primi votul majoritar în Legislativ, cu atât mai mult cu cât parlamentarii PSD și-au retras semnăturile de pe lista de inițiatori, la cererea președintelui Liviu Dragnea.

Proiectul de lege privind prevenția a stârnit numeroase comentarii și reacții după ce s-a constatat că, în anumite situații, bolnavii de cancer ar putea fi obligați să suporte o parte din tratamente în cazul în care ar fi refuzat anumite forme de control preventiv.

Sursa: RFI

Related posts

Parlamentul European a adoptat raportul privind cooperarea UE-Elvetia in domeniul concurentei

Lucy Ionesco

Mesaj de 1 Martie de la Traian Basescu: Sa aveti o primavara cu soare

Lucy Ionesco

Partidul Miscarea Populara va sustine motiunea de cenzura a PNL, dar demersul liberalilor nu trebuie sa fie doar un exercitiu de imagine

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult