Deputatii au adoptat legea care interzice folosirea limbii materne a minoritatilor in raport cu autoritatile publice locale

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 17, 2016 14:04

Deputatii au adoptat legea care interzice folosirea limbii materne a minoritatilor in raport cu autoritatile publice locale

Camera Deputatilor a adoptat tacit o propunere legislativa care prevede interzicerea utilizarii limbii materne a minoritatilor nationale in raporturile cu autoritatile administratiei publice locale, precum si cu serviciile publice deconcentrate, transmite hotnews.ro.

Proiectul legislativ a fost initiat de deputatul Bogdan Diaconu. Documentul are ca obiect de reglementare interzicerea utilizarii limbii materne a minoritatilor nationale in raporturile cu autoritatile administratiei publice locale, cu institutiile publice aflate in subordinea acestora, precum si cu serviciile publice deconcentrate. Conform expunerii de motive, cei care incalca statutul de limba oficiala a limbii romane isi vor pierde mandatul sau locul de munca si nu vor mai putea activa in institutiile statului.

Initiatorul actului legislativ sustine ca sedintele Consiliilor Locale, Judetene si orice fel de intalniri oficiale ale angajatilor, functionarilor si demnitarilor statului roman se desfasoara obligatoriu numai in limba romana, iar pentru invitatii straini sau participantii care nu au cetatenia romana se asigura traducere oficiala.

De asemenea, se interzice afisarea denumirilor de institutii publice, strazi si locuri publice din Romania in alta limba decat in cea oficiala a statului roman – limba romana.

Camera Deputatilor este primul for sesizat. Data la care se implinea termenul constitutional pentru dezbatere si vot final a fost 8 februarie. Propunerea legislativa nu a intrunit numarul necesar de voturi la sesiunea din 22 decembrie 2015.

Termenul pentru dezbatere si vot final fiind depasit, propunerea legislativa se considera adoptata, in conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constitutie si ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.