Deputatul Daniel Gheorghe
Politica

Deputatul Daniel Gheorghe: Romania poate sa atace decizia JAI la Curtea de Justitie a UE

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, atrage atentia asupra unor incalcari flagrante ale principiilor democratice prin decizia Consiliului JAI de marti, de adoptare a cotelor obligatorii de migranti pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Daniel Gheorghe sustine ca, in acord cu Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, Romania inca mai poate ataca decizia Consiliului.

”Romania a votat nu doar demn, respectand vointa majoritara a cetatenilor sai, ci si rational, alaturi de Cehia, Slovacia si Ungaria. Respingerea cotelor obligatorii de migranti a fost mai mult decat un mandat ferm al statului roman, a fost un raspuns dat celor care invoca o clauza de solidaritate pentru asa-zisii refugiati de razboi care, sustin cifrele Eurostat, nu provin decat in proportie de 20% din zona de razboi a Siriei.

Acord UE pe cotele de refugiati, Romania va primi 6.351 de imigranti. Urmeaza Consiliul European extraordinar

Momentul analizelor a trecut, insa. Acum avem datoria ca, prin parghiile dreptului international, sa blocam impunerea cotelor cerute insistent de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Pentru ca, mai grav decat orice, decizia Consiliului JAI incalca principiul suveranitatii nationale. Apoi, masurile propuse reprezinta, pe fond, o forma de deportare de populatie, fapt care contravine tuturor acordurilor cu privire la drepturile omului la care Uniunea Europeana este parte.

Iata de ce, Romania are obligatia de a invoca articolul 78, alineatul 3, din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, potrivit caruia <<in cazul in care unul sau mai multe state membre se afla intr-o situatie de urgenta caracterizata de un aflux brusc de resortisanti din tari terte, Consiliul, la propunerea Comisiei, poate adopta masuri provizorii, in beneficiul statului sau statelor in cauza>>, aratand ca respectivele <<masuri provizorii>> se refera la diferite forme de asistenta materiala, tehnica, logistica ori umanitare adresate statului afectat de potentiala criza. Sub nicio forma, Romania nu poate accepta interpretarea abuziva a respectivului articol prin care Comisia Europeana legitimeaza impunerea de cote de migranti statelor membre. in conditiile in care deja se discuta despre strategiile de integrare in societate a miilor – poate zecilor de mii – de migranti din primul val, e limpede ca nu ne referim la o masura provizorie.

Decizia JAI privind cota de refugiati, comentata de premierul Victor Ponta

In consecinta, statul roman trebuie sa demonstreze consecventa si sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru a demonstra ca articolul 78 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene a fost interpretat abuziv”, sustine deputatul national-liberal Daniel Gheorghe.

Daniel Gheorghe precizeaza ca, procedural, pentru sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene prin agentul guvernamental al Romaniei, e necesara o decizie de Guvern, urmata de o solicitare a Ministerului Afacerilor Interne.

Stiri pe aceeasi tema

Catalin Predoiu si Emil Boc, chemati in instanta de Elena Udrea

Cristiana Petrariu Bota

Ioan Mircea Pascu: David Cameron a jucat la cacealma si a mizat pe banii nostri

Bogdan

Viorica Dancila a fugit de presa si la Bruxelles, preferand sa ofere un interviu „de casa” televiziunii Antena 3

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult