Elvetia elimina orice restrictie pe piata muncii dupa luna mai 2019. Vicepresedinte Cartel Alfa: Nu exista riscul ca piata elvetiana sa fie invadata de muncitorii romani
Externe

Der Spiegel: Italia este prea mare pentru a esua. Dar in acelasi timp, Italia este prea mare pentru a fi salvata

Este timpul să acționăm pentru a reforma zona euro. Acesta este avertismentul revistei germane Der Spiegel, legat de situația financiară a Italiei.

Cu 2,3 trilioane de euro, Italia are cea mai mare datorie dintre toate țările membre UE. Și are și cea mai mică rată a creșterii economice. Fiecare al treilea italian sub vârsta de 25 de ani este șomer. Băncile din țară se luptă sub povara unui număr mare de credite neperformante.

Spre deosebire de alte țări din zona euro care au experimentat criza, Italia nu a cunoscut niciodată un boom economic în primii ani ai uniunii monetare. Venitul pe cap de locuitor a stagnat timp de 20 de ani.

Totuși, în ultimii ani, Italia a reușit să respecte regulile europene stricte privind deficitul. Și totuși, avantajele nu au existat. În acest context, implozia sistemului politic al țării nu poate surprinde.

Germania nu se va putea izola de problemele din Italia. Întrebarea este ce este dispusă să facă Germania pentru a menține Italia în uniunea monetară? Situația se anunță explozivă și, din păcate, nu există un răspuns simplu.

Iar cele mai multe opțiuni, la o analiză serioasă, nici măcar nu sunt cu adevărat opțiuni.

O ieșire a Italiei din zona euro ar împinge Europa într-o criză și mai profundă decât cea pe care a depășit-o recent. O tăiere a datoriilor, precum în cazul Greciei ar trebui să elimine în jur de un trilion de euro dintr-o singură lovitură, cu consecințe incontrolabile asupra sistemului european bancar și de asigurări – și astfel pentru prosperitatea și securitatea socială a popoarelor din Europa.

Un pachet vast de salvare pentru economia italiană, care ar trebui să sprijine și băncile italiene, este, de asemenea, nerealist. Europa nu este în măsură să-și permită un plan de salvare pentru cea de-a opta cea mai mare economie din lume.

Și Mario Draghi? Ar putea Banca Centrală Europeană să stabilizeze zona euro cu o nouă abordare de tipul vom da atât cât va fi nevoie? Ei bine, acest lucru ar fi periculos.

Italia este prea mare pentru a eșua. Dar în același timp, Italia este prea mare pentru a fi salvată. Aici, comparațiile cu Grecia nu ne sunt de ajutor. Din nefericire, uniunea monetară nu dispune de instrumente care să pună în aplicare cu prudență o procedură graduală.

Încă mai există timp pentru reformarea zonei euro. Dar trebuie făcută rapid și necesită o voință politică puternică. Trebuie să prevenim o situație în care piețele să fie capabile să speculeze contra euro.

Mai devreme sau mai târziu, statutul de membru al Italiei în zona euro va fi în joc. Din perspectiva germană, se poate lua o abordare cinică a acestei dileme. Pe de o parte, se poate baza pe presiunea pieței și pe supunerea finală a populației italiene. Sau se poate imagina o abordare constructivă prin stabilirea unei noi baze de încredere.

Potențialul distructiv al furtunii care se produce în prezent în Italia este considerabil. Germania și Europa nu sunt pregătite, nici structural, nici instituțional. Orice cale către o soluție a provocării italiene va fi complicată, făcând euro vulnerabil la atacurile populiste de pe continent. Dar dacă teama de populism împiedică Europa să caute soluțiile potrivite, atunci colapsul zonei euro va fi inevitabil, avertizează Der Spiegel.

Stiri pe aceeasi tema

Focar de coronavirus la un centru de distributie Tesco din Scotia

Cristiana Petrariu Bota

Acordul Brexit si declaratia politica privind retragerea Marii Britanii din UE au fost aprobate in cadrul summit-ului de la Bruxelles

Ioana Badulescu

ALEGERI MAREA BRITANIE: Avansul conservatorilor scade in fata laburistilor cu o saptamana inainte de scrutin

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult