In noul studiu, cercetatorii au utilizat screening-ul CRISPR – Cas9 si asa au descoperit un nou tip de TCR in celulele T: o molecula de receptor numita MR1.
Noua descoperire a celulelor T poate ucide mai multe tipuri de cancer
Cercetatorii care lucreaza la studiu subliniaza ca testarea este inca intr-un stadiu incipient, fiind efectuata doar pe soareci si pe celule umane de laborator, testele nefiind inca efectuate pe oameni.
Dar rezultatele preliminare sunt promitatoare si sugereaza ca am putea fi pe punctul de a avansa semnificativ in terapiile cu celule T.
Cum actioneaza terapia cu celule T in oncologie
Pentru a intelege de ce, sa analizam putin ce sunt celulele T si ce efect au terapiile cu celule T, un tratament emergent in oncologie.
Celulele T sunt un tip de celule albe din sange implicate in functia sistemului nostru imunitar. Cand celulele T sunt activate prin intrarea in contact cu celulele bolnave sau straine din organism, acestea le ataca, ajutandu-ne sa combatem infectia si bolile.
In terapia cu celule T – cea mai comuna forma numita CAR-T (Chimeric Antigen Receptor), oamenii de stiinta maresc functia naturala a celulelor T pentru a le orienta in special catre celulele tumorale.
In tratamentele CAR-T, medicii extrag celulele T din sangele pacientilor, apoi le modifica genetic in laborator pentru a le face sa identifice si sa actioneze in mod special asupra celulelor canceroase. Celulele T „editate” in laborator sunt apoi multiplicate inainte de a fi administrate la pacienti.
Una dintre limitarile terapiei CAR-T este ca celulele T modificate sunt capabile sa recunoasca doar cateva tipuri de cancer, iar intreaga terapie trebuie personalizata de la persoana la persoana din cauza unui receptor cu celule T (TCR) numit antigenul leucocitelor umane (HLA – human leukocyte antigen).
HLA permite celulelor T sa detecteze celulele canceroase, dar variaza de la om la om. Din acest punct isi va spune cuvantul aceasta noua descoperire.
Noua descoperire a cercetatorilor: Molecula de receptor MR1
In noul studiu condus de oamenii de stiinta de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie s-a utilizat screening-ul CRISPR – Cas9 prin care s-a descoperit un nou tip de TCR in celulele T: o molecula de receptor numita MR1.
MR1 functioneaza similar cu HLA in ceea ce priveste scanarea si recunoasterea celulelor canceroase, dar marea diferenta este ca, spre deosebire de HLA, aceasta nu variaza la oameni – ceea ce inseamna ca ar putea constitui baza unei terapii cu celule T care functioneaza pentru o gama mult mai larga de indivizi (in teorie, cel putin).
Oamenii de stiinta spun ca nu au ajuns inca in acest punct, dar sustin ca experimentele preliminare in laborator cu MR1 sunt intr-adevar promitatoare. Totusi, trebuie sa fim constienti ca rezultatele trebuie efectuate in siguranta in studiile clinice inainte de a putea confirma ca este un tratament adecvat pentru oameni, mai sustin cercetatorii britanici.
In testele de laborator pe celule umane, celulele T echipate cu MR1 „au ucis mai multe linii de celule canceroase testate (in cazul cancerului de plamani, melanom, leucemie, colon, san, prostata, osos sau ovarian)”, au aratat autorii in cercetarea lor.
Testele efectuate pe soareci cu leucemie – in care animalele au fost injectate cu celule MR1 – au evidentiat dovezi de regresie a cancerului si de prelungire a vietii.
In prezent, inca nu se stie cate tipuri de cancer poate trata terapia bazata pe acest receptor. Totusi, rezultatele primelor teste sugereaza ca o gama mai mare de tumori ar putea fi tratata prin noua terapie.
Daca va putea fi aplicata si la oameni – cercetatorii spera sa inceapa testarea chiar din acest an – atunci am putea privi mai optimisti viitorul a tot ce inseamna tratamentele cu celule T.