Lumea Facebook

Despre fertilizarea in vitro si marketingul care manipuleaza opinia publica

Fostul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a adus pe pagina sa de Facebook o serie de precizari cu privire la fertilizarea in vitro (FIV) si marketingul care, nu de putine ori, manipuleaza opinia publica. Vasile Astarastoae enumera, in postarea sa, ceea ce nu s-a spus despre fertilizarea in vitro, concluzionand ca FIV ridica numeroase probleme etice si de aceea o politica de promovare trebuie sa fie onesta.

Va prezentam mai jos postarea integrala a lui Vasile Astarastoae.

Ce nu s-a spus despre fertilizarea in vitro

Am urmărit cu atenție un reportaj foarte bine făcut, din punct de vedere al marketing-ului, despre fertilizarea in vitro. Spun foarte bine făcut pentru că a făcut apel la sentimente și a prezentat numai reușitele. Dacă nu ar fi încercat să manipuleze opinia publică – în sensul alocării de resurse pentru fertilizarea in vitro – și nu ar fi fost o avanpremieră a deschiderii unei clinicii grecești în București, nu aș fi comentat nimic. Prin urmare sunt obligat să intervin și să precizez ce nu s-a spus despre fertilizarea in vitro.

Nu s-a spus că FIV este recomandată doar în situații excepționale: când infertilitatea este cert din cauze ireversibile și doar în situațiile în care este singura soluție terapeutică. Nu s-a spus că FIV este o metodă costisitoare mai ales prin faptul că sunt rare cazurile în care reușește de la prima tentativă.

Nu s-a spus nimic despre modalitatea în care sunt recoltate ovulele de la donatoare – capitol în care apar abuzuri: vezi cazul Sabyc. Nu s-a spus nimic despre faptul că este vorba despre o adopție mascată – cu excepția cazurilor în care gameții provin de la cuplul care dorește FIV.

Nu s-a spus că o prezentare optimistă a rezultatelor FIV este, de fapt, o inducere a unei anumite opțiuni și nu un consimțământ valid. Sunt numeroase studii care arată că evaluarea rezultatelor ține de modul de raportare a acestora. Sunt suficienți cercetători care pun sub semnul îndoielii rata de succes de 50% care este raportată în anumite țări, comparativ cu rata de succes de 20 – 30% raportată în țări dezvoltate în acest domeniu.

Nu s-a spus că există și în România centre performante, ultradotate a căror activitate se face sub un strict control etic și legal. Nu s-a spus că există alternativă la infertilitate, și anume: adopția. Într-o țară cum este România care are atâția copii în centrele de plasament, această alternativă ar acoperi nevoia părinților de a avea copii.

Nu s-a spus nimic despre reducția embrionară, despre soarta embrionilor supranumerari (pot fi ei distruși sau plantați la un alt cuplu?), despre drepturile embrionilor.

Nu s-a spus că sunt puține state care acoperă din asigurările sociale de sănătate această procedură. România este unul dintre puținele state care acoperă cheltuielile pentru o încercare. Știind că Fondul Național de Sănătate nu poate acoperi pentru toată lumea tratamentul pentru o serie de afecțiuni cu prognostic grav și există liste de așteptare (în scleroza multiplă, în oncologie etc), a solicita ca FIV să fie suportat integral de către asigurați este cel puțin bizar.

Nu înseamnă că sunt împotriva unor metode moderne în reproducerea umană. Sunt însă pentru o abordare onestă și cu respectarea unor reguli care țin de etică.

FIV ridică numeroase probleme etice și de aceea o politică de promovare trebuie să fie onestă și să rezolve, în măsura posibilului, aceste dileme.

Stiri pe aceeasi tema

Nu exista nicio indoiala: Femeile adora sa li se faca sex oral!

Delia Ion

Femeile pot avea tot la fel de multe orgasme ca si barbatii

Delia Ion

SEX INTRE SANI. Picatura de spectacol din interiorul unui cuplu!

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult