Despre fertilizarea in vitro si marketingul care manipuleaza opinia publica

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 20, 2016 19:40

Despre fertilizarea in vitro si marketingul care manipuleaza opinia publica

Fostul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a adus pe pagina sa de Facebook o serie de precizari cu privire la fertilizarea in vitro (FIV) si marketingul care, nu de putine ori, manipuleaza opinia publica. Vasile Astarastoae enumera, in postarea sa, ceea ce nu s-a spus despre fertilizarea in vitro, concluzionand ca FIV ridica numeroase probleme etice si de aceea o politica de promovare trebuie sa fie onesta.

Va prezentam mai jos postarea integrala a lui Vasile Astarastoae.

Ce nu s-a spus despre fertilizarea in vitro

Am urmărit cu atenție un reportaj foarte bine făcut, din punct de vedere al marketing-ului, despre fertilizarea in vitro. Spun foarte bine făcut pentru că a făcut apel la sentimente și a prezentat numai reușitele. Dacă nu ar fi încercat să manipuleze opinia publică – în sensul alocării de resurse pentru fertilizarea in vitro – și nu ar fi fost o avanpremieră a deschiderii unei clinicii grecești în București, nu aș fi comentat nimic. Prin urmare sunt obligat să intervin și să precizez ce nu s-a spus despre fertilizarea in vitro.

Nu s-a spus că FIV este recomandată doar în situații excepționale: când infertilitatea este cert din cauze ireversibile și doar în situațiile în care este singura soluție terapeutică. Nu s-a spus că FIV este o metodă costisitoare mai ales prin faptul că sunt rare cazurile în care reușește de la prima tentativă.

Nu s-a spus nimic despre modalitatea în care sunt recoltate ovulele de la donatoare – capitol în care apar abuzuri: vezi cazul Sabyc. Nu s-a spus nimic despre faptul că este vorba despre o adopție mascată – cu excepția cazurilor în care gameții provin de la cuplul care dorește FIV.

Nu s-a spus că o prezentare optimistă a rezultatelor FIV este, de fapt, o inducere a unei anumite opțiuni și nu un consimțământ valid. Sunt numeroase studii care arată că evaluarea rezultatelor ține de modul de raportare a acestora. Sunt suficienți cercetători care pun sub semnul îndoielii rata de succes de 50% care este raportată în anumite țări, comparativ cu rata de succes de 20 – 30% raportată în țări dezvoltate în acest domeniu.

Nu s-a spus că există și în România centre performante, ultradotate a căror activitate se face sub un strict control etic și legal. Nu s-a spus că există alternativă la infertilitate, și anume: adopția. Într-o țară cum este România care are atâția copii în centrele de plasament, această alternativă ar acoperi nevoia părinților de a avea copii.

Nu s-a spus nimic despre reducția embrionară, despre soarta embrionilor supranumerari (pot fi ei distruși sau plantați la un alt cuplu?), despre drepturile embrionilor.

Nu s-a spus că sunt puține state care acoperă din asigurările sociale de sănătate această procedură. România este unul dintre puținele state care acoperă cheltuielile pentru o încercare. Știind că Fondul Național de Sănătate nu poate acoperi pentru toată lumea tratamentul pentru o serie de afecțiuni cu prognostic grav și există liste de așteptare (în scleroza multiplă, în oncologie etc), a solicita ca FIV să fie suportat integral de către asigurați este cel puțin bizar.

Nu înseamnă că sunt împotriva unor metode moderne în reproducerea umană. Sunt însă pentru o abordare onestă și cu respectarea unor reguli care țin de etică.

FIV ridică numeroase probleme etice și de aceea o politică de promovare trebuie să fie onestă și să rezolve, în măsura posibilului, aceste dileme.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.