Despre mitul lui Aleksei Stahanov, omul care a dat nastere servilei atitudini numita stahanovism
Life

Despre mitul lui Aleksei Stahanov, omul care a dat nastere servilei atitudini numita stahanovism

Saptamanalul francez Courrier International publica un articol despre miscarea stahanovista. Articolul este o traducere din ziarul ucrainean Dzerkalo Tijnia si ofera o repunere in perspectiva a mitului si imaginii lui Aleksei Stahanov, omul care a dat nastere servilei atitudini numita stahanovism.

Stahanovismul este principiul muncii comuniste excesive in vederea depasirii randamentului pentru aceeasi plata. Numele vine de la un anume Aleksei Stahanov, miner proclamat in vremea lui Stalin “erou al muncii socialiste” pentru ca extrasese intr-o zi carbune de 14 ori mai mult decat era norma.

Citand din revista ucraineana, publicatia franceza care ofera in traducere cele mai bune articole ale saptamanii din presa lumii, analizeaza mitul Stahanov: in realitate se realizase abia de trei ori mai mult decat norma (ceea ce deja era enorm), insa totul era regizat de conducerea minei si acolo fusese de fapt o echipa de cinci oameni.

Stahanov insa a fost de indata proclamat un erou absolut in intreaga URSS. A primit un apartament si a fost pus sa tina conferinte despre munca, desi avea o inteligenta limitata. Primea bilete lа teatru si a avut o caleasca la dispozitie (cu toate ca i s-a refuzat calul alb pe care il dorea).

S-a dovedit insa un dezastru in administrarea unei mine, apoi in minister si a devenit alcoolic. Hrusciov l-a dat afara din minister si l-a gonit din Moscova. A murit in 1974 intr-un spital psihiatric. Mintea lui putina nu rezistase inaltimilor ametitor cascate ale gloriei, incheie Courrier International. 

Stiri pe aceeasi tema

MPFM SEZON 4. Cristian, imaginea tipului dupa care intoarce capul orice fata

Delia Ion

Mircea Badea, in pragul unui atac cerebral. Medicii i-au dat o veste socanta!

Cristiana Petrariu Bota

Copiii romani au un nivel inalt de pregatire la limba engleza, spun specialistii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult