LISTA 2018 a formularelor modificate pentru contributii si impozitul pe venit
Economie

Despre schimbarile tratamentului fiscal in cazul facturilor neincasate

Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania a scris o opinie cu privire la schimbarile tratamentului fiscal in cazul factorilor neincasate. Potrivit acesteia, stergerea datoriei se deduce integral, dar recuperarea ei este penalizata.

Societatile comerciale care se confrunta cu probleme la incasarea facturilor vor beneficia, de anul viitor, de o imbunatatire a conditiilor in care isi pot deduce pierderile provenite din creantele neincasate de la clienti. Este vorba de o relaxare a prevederilor fiscale, ce ar urma sa intre in vioare de la 1 ianuarie 2021 si care ofera posibilitatea deducerii integrale a provizioanelor constituite pentru clientii rau-platnici, fata de plafonul de 30% impus in prezent. Pentru deducerea integrala, raman insa in vigoare o serie de conditii: creanta sa fie mai veche de 270 de zile, sa nu fie garantata si sa nu fie asupra unei persoane afiliate.

Masura, solicitata de multa vreme de mediul de afaceri, este bine-venita in special in contextul pandemiei de COVID-19, cand tot mai multe firme se confrunta cu intarzieri la incasarea facturilor. In acelasi timp, este de mentionat faptul ca, pentru facturile emise si neincasate, furnizorul plateste la stat taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe profit din propriile fonduri.

Aceasta modificare va duce la diminuarea poverii fiscale pentru societatile comerciale afectate de problemele financiare ale clientilor lor. In plus, acestea vor fi stimulate sa se comporte prudent si sa se protejeze fata de riscul de neincasare, prin constituirea de provizioane din timp si la o valoare cat mai apropiata de cea a creantei restante, pentru prezentarea unei imagini corecte a situatiilor financiare. Totodata, posibilitatea de a diminua impozitul de plata cu 16% din valoarea provizionului este menita sa compenseze efectul negativ generat de neincasarea facturilor in fluxurile de numerar.

Mai multe detalii pe capital.ro

Stiri pe aceeasi tema

Premierul a oferit detalii despre cresterea pensiilor in 2021 si despre noua lege a pensiilor bazata pe contributivitate

Cristiana Petrariu Bota

Euro continua sa se aprecieze, expertii suspecteaza un atac speculativ asupra monedei nationale

Cristiana Petrariu Bota

FMI: Coronavirusul din China ar putea afecta cresterea economica pe 2020 la nivel global

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult