21.1 C
România
26 septembrie 2022
Profesorii protesteaza in scoli, in semn de nemultumire fata de haosul din sistem. Ei sustin ca deciziile luate peste noapte bulverseaza activitatea didactica.
Social

Detasarile in invatamant sunt blocate de ordonanta 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare

Detasarile in invatamant sunt blocate de ordonanta 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, iar sindicatele din educatie cer Guvernului Orban sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a fi debloca situatia.

Sindicalistii spun ca multi profesori, dar si personal administrativ, sunt angajati prin detasare, iar cand aceasta le va expira, locurile vor ramane neocupate.

In conditiile in care Guvernul si Ministerul Educatiei nu vor gasi o solutie, in multe unitati de invatamant nu se vor putea acorda salariile, deoarece o parte din contabili sunt detasati din mediul privat. In plus, vor exista scoli care vor ramane inchise saptamana viitoare deoarece nu vor mai avea bucatari, soferi de microbuz scolar sau fochisti.

Vineri la pranz, Ministerul Educatiei a anuntat ca doar 1,5% din numarul posturilor didactice auxiliare si nedidactice din sistemul de invatamant preuniversitar vor fi afectate din cauza prevederior OUG nr.1/2020 care se refera la detasari. 

Astfel, ministerul de resort arata ca rezultatele unui raport realizat de catre inspectoratele scolare judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti evidentiaza ca numarul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii mentionate anterior reprezinta 1,53% din numarul posturilor didactice auxiliare si nedidactice din sistemul de invatamant preuniversitar.

Avertismentul sindicalistilor din Educatie

Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, considera ca Guvernul trebuie sa ia masuri in urma interzicerii detasarilor in sistemul public, pentru ca multe unitati de invatamant ar putea sa fie inchise in urma acestei decizii.

Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” solicita Guvernului sa gaseasca de urgenta o solutie, astfel incat activitatea din unitatile din invatamant sa nu fie perturbata de prevederile art. 3 din OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, conform Agerpres.

Sindicalistii atrag atentia asupra faptului ca odata ce ordonanta intra in vigoare, toate detasarile inceteaza.

Multe scoli vor putea ramane inchise din lipsa de personal, iar plata salariilor ar putea sa nu se mai faca in sistemul de invatamant in urma interzicerii detasarilor in sistemul public, avertizeaza Marius Nistor.

„In conditiile in care Guvernul si Ministerul Educatiei si Cercetarii nu vor gasi o solutie de urgenta, riscam ca in multe unitati de invatamant sa nu se poata acorda salariile, deoarece o parte dintre contabili erau detasati din mediul privat. In plus, ne putem trezi cu unitati de invatamant care vor ramane inchise saptamana viitoare, deoarece nu vor mai avea bucatari, soferi de microbuz scolar sau fochisti. FSE ‘Spiru Haret’ nu a sustinut niciodata practica detasarilor pe posturile didactice auxiliare si nedidactice insa, in situatia actuala, consideram ca Guvernul ar trebui sa ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de munca vacante”, a declarat presedintele Federatiei.

Ordonanta de Urgenta nr. 1/2020, privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative prevede, la Art. 3 ca: (1) Incepand cu data intrarii In vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ocuparea prin detasare a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat In institutii si autoritati publice.

Related posts

NUMERE NOROCOASE LOTO 16 FEBRUARIE 2014: REPORTURI LA 6 DIN 49, JOKER SI 5 DIN 40

Bogdan

Inca o zi libera decretata de Guvern pentru romani

Lucy Ionesco

Mircea Dumitru, rector UBB, despre filosofia mintii, teoremele lui Goedel si algoritmizarea mintii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult