Alegerile din SUA organizate la mijloc de mandat al lui Donald Trump au un puternic ecou si in presa europeana – vechiul continent a privit mai atent ca niciodata desfasurarile de forte la acest scrutin intermediar. Deutsche Welle noteaza ca rezultatul alegerilor legislative din SUA au o parte buna si o parte proasta: vestea buna este ca acum va exista o opozitie serioasa la planurile scandaloase ale Casei Albe, vestea proasta este ca rezultatul dovedeste normalizarea Trumpismului. Asadar, febra Trump continua, este de parere Deutsche Welle.
”Oricine a calatorit prin America in ultima vreme si a stat de vorba cu oamenii a putut constata diviziunile din tara. In timp ce democratii si asa-numita miscare de rezistenta s-au declarat pe buna dreptate indignati de comportamentul lui Trump, sustinatorii presedintelui si tabara republicana l-au sprijinit masiv pe acesta si au respins indignarea opozitiei. O victorie democrata mai clara era oricum greu de realizat, avand in vedere organizarea geografica electorala din unele regiuni, care i-a favorizat clar pe republicani.
Democratii au obtinut, prin victoria la Camera Reprezentantilor, minimul de care aveau nevoie.
Vestea buna este ca acum va exista o opozitie serioasa la anumite planuri scandaloase ale Casei Albe. Vestea proasta este ca rezultatul dovedeste normalizarea Trumpismului, lucru ce va fi remarcat cu siguranta de diversi „mini-Trumpi” din lumea intreaga”.
Afla mai multe despre alegerile din SUA
Donald Trump se uita deja catre alegerile prezidentiale din 2020, titreaza Le Figaro.
Victoria sau esecul la alegerile intermediare nu ar trebui sa aiba niciun impact asupra deciziei sale de a concura din nou. Si Ronald Reagan in 1982, si Bill Clinton in 1994, si Barack Obama, in 2010, toti au suferit infrangeri severe la alegerile de la jumatatea mandatului (au pierdut, respectiv 26, 54 si 63 de locuri in Camera Reprezentantilor). Cu toate acestea, au fost realesi, doi ani mai tarziu, inclusiv in state pierdute la legislativele intermediare.
Pentru Le Monde, alegerile au aratat, intr-adevar, o prezenta record pentru un scrutin de acest tip. Acesta este un semn de mobilizare importanta intr-un climat politic cu siguranta foarte polarizat, dar, de asemenea, o prima de incredere in democratia reprezentativa, in ciuda discursurilor violente care au afectat campania.
A doua lectie a acestor alegeri este persistenta diviziunii profunde care caracterizeaza societatea americana. Pe de o parte, democratii au castigat Camera Reprezentantilor, cu cel putin douazeci si sapte de locuri nou obtinute. Republicanii si-au consolidat majoritatea in Senat si asta nu este o situatie noua la Capitoliu.
Fiecare parte a marcat puncte. Democratii se razbuna pentru infrangerea lui Hillary Clinton, care a intrunit majoritatea, in numar de voturi exprimate. Vedem apoi o noua generatie de politicieni, inclusiv un numar fara precedent de femei si reprezentanti ai minoritatilor etnice. Insa democratii nu au reusit tsunami-ul pe care unii il asteptau, constata Le Monde.
Democratii au castigat o puternica influenta, noteaza BBC News:
„Nu s-a simtit ca un tsunami, dar este un val constant in crestere, care le da democratilor controlul asupra Camerei Reprezentantilor pentru prima data in opt ani. Insa transeele partizane din America devin din ce in ce mai profunde. Si dupa doi ani de intuneric, democratii au un mijloc de a reveni in lupta”.
Si totusi, Trump este cel favorizat, crede ziarul olandez Handelsblad:
„Alegerea lui Donald Trump in 2016 nu e ceva pentru scurt timp. Democratii au preluat Camera Reprezentantilor, dar implicarea fanatica a lui Trump in aceste alegeri, fara indoiala, a limitat pierderile republicane. Rezultatele arata o schimbare in favoarea lui Trump. In diferite circumscriptii electorale, republicanii moderati si-au pierdut mandatul”, observa publicatia olandeza.